Učitelj

596 О РУЧИТЕЉ

Дакле реченица: брза помоћ педесетоструха је помоћ оправдана је.

На санитету је да набави и једног п другог серума да би га било у приправности.

Но главна циљ овоме чланку није - само ова. Још главније је упознати се са првим знацима болести, како би се лекарска помоћ могла одмах тражити.

Болест почиње са јаком главобољом и повраћањем. Температура се пење до 400. Глава је јако забачена а врат укрућен. Пацијент јако осетљив, узнемирен и баца се по кревету. Глувоћа понегде наступи у самом почетку, а после 2—8 дана престају зенице радити и долази разрокост. Врло су чести изливи крви испод коже, а „грозница“ (Негрез) избија на устима, челу, трбуху и по свима деловима тела.

Јаки су болови сем главе, у ногама и кичми. Болесник не може да подноси светлост већ се окреће дувару. На послетку долази укрућивање и згрчавање руку и ногу. После неколико дана, ређе недеља, наступа. смрт.

4. марта 1909. г.

Д-р Поморишац

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

Према одлуци ХХУ Учит. окупштине Главни Одбор израдио је ова правила о књижници која ће важити од идуће школске године, пошто их одобри учитељска скупштина.

ПРАВИЛА

о књижници Учитељског Удружења

Ча. 1. У циљу даљег општег и стручног усавршавања учитеља Главни Одбор Учитељског Удружења основао је, 5. септембра 1891. године, књижницу која се зове: „Књижница Учитељског Удружења.“

Чл. 2. Под контролом Главпог Одбора књижницом непосредно рукује књижничар, који је члан Главног Одбора и кога Главни Одбор бира на годину дана. Избор књижничара обавља се сваке године приликом конституисања Главног Одбора.

5

ши

пе на ла