Učitelj

КОВЧЕЖИЋ 595

КОВИЧЕЖИЋ

Заразно запапење мозга и кичме

(Метпа з сегеђгозртанз ертдетса)

Ову опасну и заразну бољку имамо у Варварицу.

Пре две године била је у Бечу, где се готово само на деци ограничила, и где је доста жртава покосила.

Пошто је већ имамо у срцу Србије то и поред свих предузетих мера, не би била никаква немогућност, да се по периферији наше земље прошета, па и к нама у Београд, у походе дође.

Кад се узме у обзир да се епидемија шири брзином куге или колере и кад се к томе дода, да је проценат умирања 80 од сто а оно ресто опет постаје глуво, кљасто или идиота, онда мислим да није излишно, ако се преко јавности мало опширније о тој болести проговори.

Ако пгде изрека“. „брза помоћ двострука је помоћ“ има места то на првом месту могла би се овде употребити, јер овде није само двострука, већ педесетострука па и више.

Писац ових редака имзо је срећу да пропрати горе поменуту епидемију, и да види све њене страхоте.

Али је и овде серум (Ртог. Раба!) показао своје благотворно дејство. Сва она деца, која су одмах првога дана, или другог дана била шприцана оздрављала су сигурно, без икаквих компликација; деца, која су доцније шприцана, пролазила су рђавије. Писац није у стању дати тачан проценат оздрављења те епидемије лечењем серумом, али је сигуран у његово одлично дејство, кад се најдаље трећег дана по побољењу употреби.

Међутим од колике је важности овде брза дијагноза и брза помоћ нека послужи статистика Зппоп-а Кјехпег а и Јатег а У. ћођИпе-а у Њујорку. Они у своме педијатричном архиву од 1908 "год. веле, да су лечење серумом Ејехпег-овим имали следеће резултате :

Од 393. случаја оздравило је 295 дакле 75 од сто.

Од 123. случаја, која су за прва три дана побољења шшприцана оздравило је 107.

Од 126. случајева која су шшрицана између 4—6. дана болести оздравило је 96. а од 112. случајева, који су после 7. дана болести серумом лечени оздравило је 73.

| 31“