Učitelj

670 УЧИТЕЉ

како рекох, то бива индуктивним путем, наиме, улази се у де дукције, а не полази се њима. Не, попут Лајбница или фон Хартман, него у духу Вундта, Циена, Мојмана и др. очувавши јој увек њезин филозофски карактер. Ергограф, пнеумограф, плетисмограф... заменио је древну књишку ученост и мудровање, песпречавајући ни најмање, на том базису, слободу њезине филозофије. Тако, на тај начин, дошло се већ до многог поузданог знања п у погледу сазнања, и у погледу осећања и воље, како у Ошитој Психологији тако и у њезиним специалним гранама, а нарочито у Дечјој Психологији. Данас се експериментом и упоређивањем дошло да сигурних података и закључака. о памћењу и умору, на пример; потом брижљивим посматрањем и статистичким испитивањем детињега духа отврио се мчеги дефек у њему, који се дотле сматрао за нормалност. Сетите се само моралног лудила или тога] тазапну и осталих психопатичких примера.

Настао је, дакле, нов обрт у корист духа детињег и правог задатка васпитне наставе, а да не додирујемо остало.

· Па ипак, при свем том, нашем универзитету не смета да Психологију третира и данас чисто метафизички или као пре 50 година а Ја Христифорђ Ристићђ и Коста Бранковић.

Љотић — Алексинац.

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

ЗАПИСНИЦИ Рађено 4. окт. 1903. г.

Поводом смрти уваженог српског књижевника Милана Ђ. Милићевића «. под утицајем појимања дужности признања о корисности покојникова рада на пољу српске школске књижевности, као и на образовању српског учитељства, чланови Главног Одбора састали су се у дружинском локалу и одлучили следеће:

а) Да г. г. Станиша Станишић, Грујица Аџемовић, Дими-

трије Лазаревић, као чланови Глав. Одбора и Риста Јањушевић, као члан удружења одмах отиду и изјаве породици покојниковој сажаљење о смрти прослављеног покојника, како у име Глав. Одбора Удружења, тако и у име целокупног учитељства у Орбији.

6) Да се пок. Милићевић за своје заслуге за школу и учи-