Učitelj

ПРОСВЕТА У СРПСТВУ И СЛОВЕНСТВУ 188

Рад ове Матице кретаће се у главном у делокругу Новосадске Матице: издавањем српских књига и листова, потпора књижевницима и т. д. Радом ове Матице Дубровник ће осветљавати мрачне делове зопадног Српства онако као што Београд осветљава источне. А да има Дубровник услова за развитак и напредовање оваке једне установе доказ је поред моралне и материјалне потпоре која се тамо исто тако може наћи као и у другим деловима Орпетва још и то што су нам тамо имена с којима се сусрећемо сваки час у књижевности и уметности као: Марко Цар, Лујо и Иво Војиновић, Иво Ћипико, Поднопољеки, Перо Будмани, Дум Андро и Марко Мурат, Ант. Вучетић, Људевит Вулићевић, Др. Ал. Митровић, Влахо Буковац и др.

Радујемо се појави ове наше нове културне тековине и желимо јој успеха !

ИСТРА

Школске прилике у Истри. У Истри има словенског живља око 190.000 а Талијана око 130.000. И ако је већина становништва у овој земљи словенске народности, скоро 55959) ипак је тамом школа и словенских учитеља мање него талијанских. Док на земаљским талијанским школама, раде 248 учитеља у 16 школа а у словенским 146 у 98 школе. Овако само Аустрија зна да ради. Па не само то, талијанске школе су и уређеније и снабдевеније потребама и учитељи им се боље плаћају него словенски. Према једном службеном извештају од 1903./4. г. у Истри није ишло у школу преко 12.000 словенске деце пошто није било у близини школе ви на 4 километра да би је деца могла похађати !

ХРВАТСКА И СПАВОНИЈА

Хајка која се подигла противу српског народа у овим земљама није могла оставити на миру и српске школе. Земаљска влада је почела затварање неких српских вероисповедних школа ко санћим с тога што не одговарају својој сврси као што је био случај у Дубици и још неким местима. Исто тако земаљска влада, у Загребу одузела је српској учитељској школи у Пакрацу право јавности мислећи да ће тим начином затворити тај завод, а угарско војно министарство издало је наредбу по којој свршени препарандисти те школе морају служити 3 године у војсци а не скраћени курс као што то могу ученици осталих школа. Ова на-

редба нема ослонца у закону и с тога је Школски Савет противу ње уложио протест..