Učitelj

ПРОСВЕТА У СРПОТВУ И СЛОВЕНСТВУ 135

Почетак год. 1910. и овај број за школу обавезне деце узет је за основу за даља израчунавања код ове намераване реформе, и то тако, да на једног учитеља не дође више од 50 ученика, а удаљеност школе од ученикова стана да не премаши 4 врсте (мање од 3 км.). Према томе биће школских разреда у округлој цифри 277.000, а према томе израчунат је и трошак за те школе, који ће годишње изнети око 90 милиона рубаља, од којих долази на школски надзор 2.1 милиона, на учитеље 80 милиона, на учитељске преперандије одређена је сума од 5о'2 милиона рубаља. Ова висина школскога буџета до душе биће потребна тек онда, кад буде школска реформа потпуно уведена; али како је за потпуно њено извођење узето време од 10 до 15 година, то би државни буџет годишње постепено оптерећиван био са 6—10 милиона рубаља.

Осим трошкова на издржавање школа биће порребно да се набаве трошкови за подизање школских зграда и набавку школског намештаја и учила. Комисија је израчунала за ту сврху потребну своту од 360 милиона рубаља, које би држава дала општинама или као потпору или као зајам. Земства би од своје стране платила за подизање школских зграда око 80 милиона. (8 погледом на огромну своту ових трошкова појмљиво је зашто се комисија труди, да ове трошкове распореди на дуже време, за потпуно извођење реформе 15 година.

За четворогодишње похађање школе изјаснила се комисија, зато, што трогодишње досадашње похађање школе није дало повољне резултате, а за дужи рок није се могла одлучити због финансиских разлога. Прихватила, је дакле предлоге поднесене земаљеским комисијама, од којих се већина изјаснила за, четиригодишње похађање школе.

Настава у свима народним школама биће бесплатна, а само. у школама, које поред државних већ постоје или ће се отворити, може се наплаћивати школарина, чија ће се количина у сваком поједином случају одредити у споразуму с окружним школским саветом.

Знатне олакшице према досадашњем стању даје предлог реформе при оснивању нових народних школа; особито земства, градови и корпорације могу отварати школе, а нису везани да чекају претходно одобрење; довољно је да у току од осам дана, кад су школу отворили, јаве дотичним властима о њеном отварању. Од приватних лица, која хоће да отворе школу, захтева