Učitelj

144 У ТИ Њ ЈЕ

још пре 28 година и за које вам, без прекора савести, могу рећи, да су за нас као просветне раднике пуни сваке части.

Ми, чланови Удружења, знамо тачно задатак Удружења, а знамо му и путеве којима је оно до данас ишло и докле је којим дошло, да своје задатке остваре. Због самих нас ја не бих осећао никакву потребу да ма шта о радњи Удружења говорим, али ми на овој скупштини имамо доста и гостију и ја њима морам изнети неколике ствари из живота Удружења, како би их још више обавезао за свесрдно поштовање Удружења и његових чланова,

Свима вама познато је да је новац једно срество за подмиривање и остваривање разних потреба и задатака како у животу држава и појединих друштава тако и у животу појединаца. И што су која друштва и државе јачи са тога материјалног гледишта њима је много лакше постићи своје задатке у свама гранама живота него онима, који новаца немају.

Удружење за првих 20—22 г. уз рад на пољу просветном, националном и хуманом, прибирало је и новац као срество за. његове разне потребе и кретања у свима правцима и за то време | дошло је до једне суме од 80.000 дин. За ове последње 3—4 год. Удружење је подесном изменом правила и паметном употребом свога новца видно повећало број својих чланова (од 400 до на 1250) а имовину од 80.000 повећало је близу до на 200.000 дин., јер оно сад има новца на расположењу око 75.000 д., има кућу, која вреди око 70.000 дин., а није никоме ништа дужно, и има плац, који је добило од беогр. ошшт. ради подизања пансионата за децу учитеља из наше земље и децу учитеља из свију других српеких земаља, која вреди јаче од 40.000 дин. Друге имаовине Удружења од мањега значаја и вредности нећу ни помињати.

Овако одлично стање Удружења с материјалне стране славно је помогло његовом кретању и раду на пољима: просветном, националном и хуманом, а помогло јеи одржавању његових веза са словенским учитељима. Тако:

Оно је поред своја два листа која издаје и издржава, и то. једног — „Учитеља“ — за усавршавање учитеља и ширења рационалног рада у школи и другог — „Мале СОрбадије“ — за ширење _ писмености код деце, расписало стечај за једну психологију, коју би Удружење издало у спомен пок. Гавриловићу, а стечајем је већ набавило и издало књигу — Напредак — у спомен пок, Јанку Веселиновићу. Напредак је намењена такође ширењу писмености код деце. Сем овога Удружење је данашњој скупштини изнело