Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 145

на рад ове просветне послове: претрес питања о наставним програмима, о школ. надзору и питање о народном просвећивању.

Вама свима такође је познато, како се Удружење 1906. год. — дакле пре анексије Босне и Херцеговине — сетило, као што се увек и до тада сећало, националних интереса, па је тада у престоницу наше краљевине скупило на Конгрес свију српских учитеља око 400—500 учитеља из српских земаља ван граница наше краљевине, братски их дочекало, с њима се разговорило и испратило их је њиховим домовима.

Познато вам је и то, да је Удружење вршећи ту своју националну дужност трошило свој новац коме је онда додала београд. општина 2000 дин. и мин. нар. привреде само 500 дан. Наша држава сетила се послова такве природе доцније, тек за време анексије, али чим се сетила, Удружење је било прво, које је државне погледе почело помггати, дајући новад и друштву Црв. Крста и Народној Одбрани, а у последње време и прилог од 300 дин. за породице познатих загребачких догађаја.

Удружење је водило сталну бригу и о везама наших учитеља са словенским и оно је помогло те су у прошлој години око 40 учитеља и учитељица отишло у Праг на скупштину свију словенских учитеља.

На хумане ствари на које је Удружење од постанка трошило новац колико је год могло, може сад трошити скоро дупло онолико, колико пре, јер је сад материјално много јаче, па је с тога у могућности више трошити и на те послове. Док је пре на хумане послове трошило 700, 800 до 1500 дин. сада Удружење може издавати и издаје по 2500—83000 дин. издржавајући према, правилима Удружења и према правилима оног општег хришћан. милосрђа око 40 породица.

Као што видите поштована, господо, послови Удружења и по квантитету и по квалитету могу и њему и његовим члановима служити само на част и тећи поштовање, па сам вам с тога у почетку казао: добро сте дошли на ову скупштину, на продужење послова, одавно започетих, који нам као просветним радницима служе на част, изјављујући и овом приликом, да ће Удружење и даље ићи овим примерним путовима, којима је до сад ишло. На послетку, хоћу од стране Удружења по дужности да вам кажем и хвала што сте у тако великом броју и на ову скупштину дошли. Желим вам срећан и сложан рад на послу ради кога сте се данас и скупили!

»