Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 141

предлозима Главног и Надзорног одбора и Обласних учитељ. друштава. ;

Председник пита скупштину да ли је вољна да се сад одмах дебатује о предлогу пословника Глав. Одбора Учитељ. Удружења, или да се исти одмах упути одбору.

По предлогу Г-на Светислава Ивковића, решено је: да сео истом предлогу одмах дебатује, и то посебно о сваком члану.

Председник позива г. Живка Јовановића, чл. глав. одбора да изволи прочитати пословник. |

Г. Живко чита чл 1. Пословника (види Годишњак). СОкупштина, га једногласно прима.

Г. Јовановић, чита чл. 2.

Око овога члана отворена је дебата у којој су учестовали: Гг. Светислав Ивковић, Мића Ивковић, Ђока Јовановић, Живко Јовановић, Станиша Станишић, Јован Тодоровић, Михаило Станојевић, Жика. Радосављевић, Михаило Кујунџић, Милутин Отанковић, Живко Јовановић, Пера Лукић и Димитрије Лазаревић.

По саслушању говорника председник ставља на решење чл. 2, пословника, износећи да су говорници у главноме поделили своја мишљења, према одлуци већине и мањине Глав. Одбора, и да се према томе има гласањем решити.

_ Решено је да се то гласање изврши устајањем, и по извршеном гласању председник објављује: да је већином гласова, усвојен 2. члан пословника, онако како га је Главни одбор предложио, то јест, да Глав. одбор бира из своје средине и платежно особље Удружења.

По том чита се чл. 3. пословника.

Председник даје реч г. Мелентијевићу и он предлаже окупштини да се сви остали чланови пословника од 2. до 18. члана приме акламацијом, како је предложено од Глав. Одбора. СОкупштина прима предлог г. Мелентијевића и пословник усваја без измена.

За тим председник износи на решење питање. 0 покретању нарочитог — дневног учитељског листа, који би бранио учи“ тељске интересе.

Председник даје реч г. Јови Поповићу, који чита нацрт о покретању тога листа, како га је предложио Гл. Одбор.

Председник даје реч Васи Франићевићу.

Он тражи да се у начелу горори о овом питању.