Učitelj

из ШКОЛЕ И ЗА ШКОЛУ 183

а Па

–—

пе и АЕ

Ово што је довде речено довољно је за Ги П разред осн. школе. Радити по изнесеним упуствима и то марљиво и савесно значи поставити наставу пртања на своје право место. Време је да просвећени људи, као што су то учитељи, напусте мучење деце са хладним и бевмисленим прецртавањем још хладнијих и бесмисленијих „прегледа“ које су звани и незвани утурили у руке учитељу ; време је да из школе избаце све могуће цртанке и прегледе, препоручене „одозго“, „свиње“ и да с једним парчетом пргете, беле хартије и ђачке таблице учине крај дечје тортуре... То захтева чиста, неумрљана душа детиња, која је данас варварски укалупљена свим па и наставом цртања, 'оја је данас у нашим школама на последњем месту.

Хоће ли зато српски учитељи имати моралне моћи # Ја бих им препоручио да бар покушају па после како буде. Да тај покушај и једну мрвицу терета ставља на њихова преоптерећена плећа ја не бих то чинио -— овако чиним јер знам, да им се тиме терети рада и живота не повећавају.

Покушајте бар ви који сте увек ишли напред по путу прогреса — ако ништа друго ви ћете бити већи људи а то је, чини ми се, једина ствар од вредности на овоме свету.

Закута, Драг. Михаиловић учитељ.