Učitelj

ј

910 УЧИТЕЉ

Школски лист. Година ХХХУШ. Бр. 1. Карловци. Уређује професорски збор српских учитељских школа у Сомбору. Главни уредник Божидар Борђошки. Одговорни уредник Мита Клицин. Власништво и штампа српске Манастирске штампарије у Карловцима. | -

Стари „Школски Лист“ који је 37 година излазио као добар стручни лист у оностраном Српству па престао претпрошле године — сада. је опет понова покренут. Пређашњи „Школски Лист“ угарских Срба пролазио је кроз разне фазе и разне облике, док није постао званичним органом српског народног школског са» вета у Карловцима. Док је био незваничног карактера, нарочито под уредништвом старог Вукићевића, он је доносио лепе поуке учитељима и давао прилике стручном њиховом усавршавању али доцније као званичан лист имао је више службени карактер црквено-школске аутономије и мало је простора имао да посвети стручном усавршавању учитеља и доносио је махом службене извештаје о раду народне црквено-школске управе.

- После одлуке српског народног црквеног сабора од 1907. г. којом је „Орпски Митрополијски Гласник“ проглашен јединим.

_вваничним листом за српску православну митрополију карло-

вачку, престао је излазити „Школски Лист“.

Овај „Митрополитски гласник“ није могао да подмирује и стручну школску потребу и с тога је Српски Народни Школски Савет, увиђајући потребу још једног стручног листа поред „Школ-. ског Гласника“ одлучио да се понова, покрене прећашњи „Школски Лист“ и поверио уређивање и издавање његово професорском збору српских учитељеких школа у Сомбору.

Да би обезбедио опстанак овоме листу српски народни школски савет народио је да се црквене општине, које издржавају | српску народну школу, управе девојачких и учит. школа и епархијски школ. одбори морају претплатити на њега а препоручио га је и учитељству тамошњем да се претплаћује на њега те тако се нада да ће се лист моћи одржати.

У првом броју „Школског Листа“ налази се овај садржај. да што је покренут понова „Школски Лист“ Нова наставна основа за српске народне школе у Угарској и њено увођење у у живот. Речи слична значења у српском језику из психологије

и педагогије. Културно удружење нашег учитељства. Методска,

упутства и методске обраде. Белешке о просвети, школ. раду и животу. |