Učitelj

књижевни преглед _21

„Школски Лист“ излази сваког 15 и последњег дана у месецу. Цена му је на годину 8 круна. Учитељи и учитељски приправниди добијају лист за 6 крупа годишње.

КЊИЖЕВНЕ БЕЛЕШКЕ

Из домена педагогике — Неколико обрађених теза. Гт. Душан Р. Михаиловић и Драг. Ј. Филиповић учит. позвали су на претплату на шедагошко дело под горњим насловом. Књига ће изнети 4—5 табака Цена ће јој бити 1 дин' а за ђаке Учитељске Школе 0.60 дин.

У х

Коларчева Задужбина у свом 134 издању штампала је занимљиву књигу: Наши Поморци Т. Тимуњер (крмар), написао Божо Ђаја. Београд 1909. Нова штампарија „Давидовић“. Цена 2 дин.

– 4

Мисли о васпитању написао Дмитар Јовичић, учит. Издање књижаре Милана М. Топаловића у Ужицу. Цена 0,70 дин.

У својој уводној речи писац казује читаоцима како је постала ова књига, па вели. „вршећи двадесет година наставничку службу у нашој осн. школи, ја сам за све то време, по учитељским и другим листовима износио и своје мисли о васпитању у кући и школи. Сада сам скупио неколико тих чланака уједно, додао још 2—8 превода с руског и издајем ову књижицу, надајући се да може имати користи и за родитеље и за млађе учитеље“

У књижици бу ови чланци: Развијање патрпотизма у он. школи, Индивидуалне особине ученика, Генијална деца (с руског) Република напуштене деце (с руског), Васпитање умпоболне деце (с руског), Однос између куће и школе, О стршљењу у школ. раду, Ометње народном просвећивању, Неколике напомене младом учитељу и значајне изрека о васпитању.

Препоручујемо ову лепу и корисну књижицу.

Библиотека слободног васпитавења и образовања и заштите деце. — У чланку „Пред новом слободном школом“, који доносимо у овој свесци нашег листа, спомиње се низ књига, чији је предмет-нов психолотики, од рутине и шаблоне слободни правац у школском разу. Рачунајући да ће неки од наших читалаца зазжелети да се изближе упознају са мисаоном страном (идеологијом) новог покрета у области васпитавања и образовања, ради