Učitelj

ПРОСВЕТА У СРПСТВУ И СЛОВЕНСТВУ 2.

да створи Многе се ствари могу успешно изводити приватном иницијативом, ову треба помагати, упућивати, неговати. На раду приватне иницијативе радници се уче по словима, стичу гипкост у раду, самопоуздање у се, веру у успех. То је нарочито важно, о томе треба увек водити довољно рачуна.

Ми имамо своју народну државу, ми много од ње захтевамо, очекујемо, изгледамо и добијамо, те отуда, мора се признти, ми немамо и неможемо да покажемо до вољно важних успелих послова приватне иницијативе. Досад је било тако, желети је п радити треба да од сад буде друкчије, боље.

Наш српски елеменат под туђином, нарочито браћа наша на, северу (донекле и на западу) можда највише због прилика у којима живе, развили су и унапредили рад приватне иницијативе, они тамо имају да покажу и доста и лепог успеха у пословима, ове врсте. Приватна иницијатива створила је и обдржава многе установе које веома корисно делају за напредак племена нашег, а чине част свима нама, али у првом реду онима који су их створили, који их помажу, који њима управљају, на одржању и напретку њихову раде.

Одајући част и пошту свима који делају онолико колико могу и на послу за који су дорасли, у корист напрегка свога, народа, ја желим да на овоме месту кажем неколико речи о установи, — која за свој постанак и обдржавање има да захвали приватној иницијативи — коју сам и ове године (као и раније) походио, која нам је тако потребна, која тако успешно дела и напредује, и која нам пружа пуно гарантије да ће и даље предано п савесно вршити свој користан задатак то је: Српски Девојачки Интернат у Загребу.

У Хрватској као и по другим српским крајевима у Угарској поред радних корисних удружења којима управљају људи има и врло корисно и потребно удружење: Доброшворна Задруга Српкиња. Само име показује и главну сврху делања ових Задруга. Оваква једна Задруга постоји и у Загребу.

Загребачка Добротворна, Задруга Српкиња основана је пре 8 година —- у Загребу Српски Девојачки Интернат са за датком: „да Српкињама које долазе у Загреб на науке пружи прилику да се сместе у здравом и зрачном стану, да се хране здравом и добром храном, да им се олакша напредак у наукама добром домаћом дисциплином, да се друштвено образују и науче

> УЧИТЕЉ 15