Učitelj

ПРОСВЕТА У СРПСТВУ И СЛОВЕНСТВУ 219

децу одвајати и у Загреб слати, да поклоне своје потпуно поверење овој лепој српској установи.

Питомице интерната иду у своје школе и враћају се из њих у интернат у пратњи префектица интернатских. Управа интерната извештава родитеље како о напретку питомица у школи тако и о владању њихову у интернату.

Српски Девој. Интернат налази се на живом и лепом месту (Петрињска. ул. бр. 1) али у — туђој кући. Оправдана је нада да ће Орби у Загребу, пошто су већ подигли нову зграду за Привредник и за Српску Школу, ускоро постићи да подигну и за Српски Девој. Интернат зграду и тиме се одуже женској деци српској, утврде своје признање према племенитом и корисном делању Добротв. Задруге Српскиња и Управе Иитерната и испуне једну велику дужност своју.

Веома је пространо поље на коме се може и треба да ради за напредак нашег племена, прегнимо озбиљно на посао, урадимо

сви колико можемо и тамо где можемо, искупимо и удружимо вредне руке, па нам успех никако неће и не може изостати.

Камен на камен — палата, дрно до зрна — погача.

Срби, ма с које стране били, а нарочито српски учитељи и учитељице, кад у Загреб дођу или кроз њега прођу, треба увек да обиђу у прегледају и Срп. Дев. Интернат а ја их уверавам да ће имати шта и видети и да ће га и само заволети јер је:

„днано — вољено“.

Лесковац. : Милан В. П.

Одбијени српски протести. Режим Бана Рауха у Хрватској и Славонији укинуо је пре неколико месеци ћирилицу у нижим разредима основних школа у Хрваткој и Славонији. Поводом тога гажења закона школски одбору у скоро свима местима Хрватске и Олавоније упутили су на цар Франца Јосафа протесте. Тражили су да се та наредба о укидању ћирилице као потпуно незаконита обустави. Кад сада јављају бечки и пештански листови сви ови протести и жалбе остали су без успеха.

"Иста така судба постигла: је и депеше појединих посланика.

УГИНРСКА Српска народна школа у Панчеву. Као што је познато нашим читаоцима у Панчеву није било основне српске вероисповедне школе већ су српска деца ишла у државне школе. Била је па 155