Učitelj

220 УЧИТЕЉ

је укинута 1885. г. Ну према одлуци угарског Министарства просвете допуштено је српској православној ошштини да може понова отворити школу за српску децу, што је, свакојако, једна добит за наш народ а велика срамота што је у тако великом и "чистом српском месту толико година била укинута сриска школа.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Седнице Великог Управног и Просветног Савета ва. Босну и Херцеговину почеће се држати од 24. новембра ове године у Сарајеву. Између осталих ствари који засецају у црквено школску аутономију па овим седницама биће решавана и уредба с положају учитеља и учитељица у српским вероисповедним школама.

Како је средњо-школска омладина српских школа у Босни и Херцеговини изложена великим незгодама због свог слабог материјалног стања мучећи се ло неудобним и нездравим становима, с рђавом храном и остављена без икаквог надзора то су поједини увиђавнији градови почели установљавати конвикте за, ту децу. 20 сад бу установљена 2 таква конвикта: један у Мостару а други у Д. Тузли. Примеру овом следоваће и други градови.

БУРЛАРСКА

Закон о народној просвети у Бугарској. Бугарска је добила. ове године нов закон о народним школама који обухвата не само. основно већ и средње школско и више народно образовање затим разне културне и хумане установе ит. д. с тога, је и назван закон о народној просвети.

Ми ћемо се у овим прегледу зауставити само на оном делу закона који говори о народним школама.

Овај део закона у главном је израђен на основици нашег школског закона од 1898. године. Тако народне школе деле се на забавиште, ниже осн. школе и више или прогимназије. Ове прогимназије то су наше пређашње грађанске. У забавиште се примају деца од 4—7 а у осн. школе од 17—14. Један учитељ не може више обучавити од 50 деце. Свако село које има преко 80 домова треба да има школу. У редовних прилика дете не сме у току године осусуствовати више од 10 дана. Деца која уче у приватним школама морају тражити нарочито одобрење и кад не