Učitelj

ПРОСВЕТА У СРПСТВУ И СЛОВЕНСТВУ 221

покажу на испиту потребни успех морају учити у редовним школама.

Вароши које имају више од 1000 ученика имају сталне школске лекаре. Место за школу бира нарочита комисија као и код нас. Ако нека општина неће да сазида школу саградиће јој школска власт о њеном трошку. Сиромашним општинама притиче у помоћ држава. Свака општина дужна је да у току идућих 10 година подигне школу иначе јој подиже школ. власт.

да учитеље је заведено приправништво као што је пређе било код нас. Учитељ не може бити млађи од 20 године. Основна му је плата 1440 л. повишице иду на пет година по 240 лева. Учитељима који ву били у некој другој просветној служби рачуна се то време као да су били у учитељској.

Управитеља школског поставља окр. школ. надзорник кад има мање од + учитеља у колегиуму а кад их је више бира колегиум између себе једнога за управитеља а потврђује га окр. школ. надзорник.

О-школи се стара школско старатељство, у коме може бити највише 7 чланова. Обично ву 3—4 у мањим местима. У то старатељство могу бити бирани грађани који имају најмање 25 год. живота и свршили су коју средњу школу, па и жене које имају те услове.

Сваки округ има свој школски савет у коме су чланови окружни управитељ, школ. надзорник, по један управитељ средњег завода, прогимназије и управитељ осн. школе из окружне вароши. Уз то три учитеља: једин из средње школе, један из прогимназије и један из основне школе. Ове учитеље бирају дотичне колегије. Још су чланови савета преседник сталне комисије, преседник окружиог суда, окружни лекар и председник шк. старатељства у окр. вароши.

Надзор је у школама сталан: срески и окружни. Окружни инспектори имају надзор и над гимназијама и другим средњим школама срески надзорник може бити учитељ оси. шк. који је провео у служби најмање 5 година и положио прописан испит. Окружни инспектори су лица са вишом педагошком спремом.