Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 225

таког листа. Говори о незгодном положају у који би се довели уредници, евентуално, пошто се, велп не би могли еманциповати партиске тесногрудости и предлаже да се тај предлог одбаци.

Председник представља изасланике Проф. Друштва г,.г. Алексу Станојевића, Мих. Ђорђевића и Илију Ђукановића, професоре.

Изасланик г. Ал. Станојевић, говори о заједничком раду, васпитача средњих и народих школа. Истиче заслуге учитељства, у делању свом. „Кели да рад учитељски буде и на даље корисан.

Г. Јован Тодоровић допуњава говор г. Проке. Говори да би тај лист само учитељи прихватили и да је то доста осетан из: датак. Говори да ми имамо доста класних часописа и органа партиских где могу учитељи радити — писати.

Предлаже да се то питање одложи. :

Воја Младеновић говори да лист треба покренути, јер 08 има важност што често излазећи може по времену расправљати И савремена питања. Вели да половина учитеља треба само да се претплате па је лист обезбеђен. Говори да учитељске јаде треба изновити па се о њих уверити. Износи пример са г. Јов. Џоповићем, који је по казни премештен само зато што је преко јавности писао. И пример г. Љубе Павловића.

Председник напомиње да не треба. вређати никога. -

Урош Благојевић вели на приговор Вој. Младеновића о до ласку Министра Просвете, да ће доћи по обећању када буду на реду истакнути темати.

Сретен Динић вели да је г. Воја донекле у праву. Говори о друштву за народно просвећивање, да су нека господа дошла, до врата али није имао ко да их уведе. |

Противу листа говоре два разлога: економски и нерад узитеља. Говори о несагласности одлука различитих за две године. али што су нам данашње скупштине оваке. Говори 0о.политици у Удружењу, говори и о разлозима за. лист. Така је воља код множине учитеља. Говори о важности штампе као седме ве“ лике силе. Говори о бојазни политичкој пристрасности. Говори да ако буде добар лист, да ће се он сам издржавати.

Урош Благојевић у начелу пледира за лист. Борба на просветном пољу мора бити много шира, но што даје један лист. Тражи поправку стално свију школ. радника. С тога не треба, хитати, јер има много хитнијих питања као што је установа Уч. пансионата.

Мића Ивковић примећује, да је велики број нечланова учитеља, који утичу на ток рада ове Окупштине, и да председник _ треба да одстрани све непотребне елементе.

Бранио је недолазак г. Министра. Објашњавао је разлоге г. Димића, али ја полако говорио да се није чуло.

Говорио је о непотребности листа.

,