Učitelj

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА 281

Поуке и обавештења.

Једно решење Државног Савета о оглашавању учитељског места за упражњено.

Одлуком г. министра просвете и црквених послова од 17. септембра 1905. год. ПБр. 15477. оглашено је г-ђи Д. Т. учитељици у Р. место за упражњено зато, што је напустила дужност, те је на основу чл. 47. зак. о народним школама изгубила право на раније године службе.

После ове одлуке министрове, г-ђа се обратила молбом за, службу, коју је и добила с том разликом, што је сада при овом повраћају добила почетну плату у 800 дин. а не ону од 1050 д. коју је раније имала.

Са овим постављањем у погледу плате г-ђа је незадовољна, с тога је молбом својом од прошле године, молила г. министра, да јој поврати како раније стечена права, тако и ранију плату, пошто јој одлука о упражњавању места није саопштена. У противном молила је за решење. Г. министар јој није усвојио ову молбу, већ ју је решењем својим од 14. септембра 1908.. г. ПБр 18998. одбио од овога тражења. >

Г ђа Т. није била задовољна с овим решењем, те је противу истог изјавила жалбу Државном Савету.

Државни Савет расмотривши како сва акта по овоме пред“ мету, тако и жалбено решење, па је натао, да горње министрово решење не одговара закону са ових разлога:

„Као што се види из жалбеног решења, министар је одбио жалитељку од тражења зато, што је одлуком од 17. септембра 1905. ПБр. 15417. њено место као учитељке у Раковој Бари, због напуштања дужности, на основу чл. 47. зак. 0 народ, школама оглашено за упражњено, те је с тога изгубила право да јој се рачунају раније године службе, јер се противу горње одлуке није жалила и она је остала у сили.

По чл. 166. тач. 6. Устава, Државни Савет надлежан је да расматра министарска решења у стручним административним питањима, против којих се сваки, коме је повређено право противно закона, у смислу чл. 61 саветоког пословника може жалити за 30 дана, оп дана када је примио дотичну одлуку.