Učitelj

280 У нити

Лекарски надзор; 4. Хигијену ученика и профилаксу заразних болести међу школ. децом; 5. Физичко васпитање; 6. Хигијену школе у слободном пољу; Тело наставниково; 8. Наставу о хигијени за учитеље, ученике и родитеље, 9% Програм и методе наставе у односу према школ. хигијени и 10. школе за а нормалну децу.

58 • Преглед оболелих учитеља. Г. Министар просвете потписао је пре неки д решење о прегледу оболелих учитеља. Према томе решењу преглед оболел учитеља и учитељица вршиће у Министарству прневете у присуставу рефереп за основу наставу (); а у унутрашњости у канцеларији директора гимназија и у њиховом присуству (ПЛ. У случајевима где је природа болести таква, да спр чава оболелих учитеља или учитељица да дођу у Министарсву просвете или гимназију ради прегледа, преглед ће се вршити на другом месту али опет присуству ових лица.

На ову ствар ћемо се вратити доцније, за сад је само региструјемо.

ж

Похађање школе пре подне у Сомбору. Како „Школски Гласник“ јавља, српским сомборским основним школама по једнодушаој жељи учитељског 300 и по одобрењу месног школ. одбора од ове године, настава се држи само пр Подне од 3—12 часова а после подне деца имају одмор сваког дана. “

=

„Словенска узајамност“. У месту Плотркову близу Варшаве не давно с Чеси манифестовали своју солидарност према Пољацима. Као одговор на то сле довала је наредба руске владе да се у томе месту затвори школа коју је похо дило преко 700 пољских ђака. ; - Р Па докле тако „словенска браћог:“

Писменост у Индији. У далекој Индији, којом се администрира у име краљ енглеског и цара индиског, жалосно, врло жалосно стоји са писменошћу тамош њих урођеника. Тако од 1000 Ивдијанаца знају читати њих 98 а од 1000 Инд јанки њих 9 (девет)! Културна Велика Британија извлачи благо и све што с њим мери из својих колонија, а шта им даје: По непуних 0.20 дин. за свак дете које се школује, и то за све време док се школује! У Лондону, без сумње мисле: да би за просвећене колоније било излишно старање „добротвора“ из метрополе. Велика пажња, великог народа, према великим колонијама! И право је!

#

Још један универзитет. Академија у Нецембургу претвориће се у Униве зитет, који ће бити седми у маленој Швајцарској. Велике царевине спремају ве лике армије, мала Швајцарска велике храмове просвети, култури, напретку !