Učitelj

УЧИТЕЉСТВО — СЕБИ САТ

много и урадити, писац ових редова уверио се лично прегледајући приликом свога одласка у Љубљану шта је све вредно удружено словеначко учитељство створило у овоме правцу.

Установе словеначких учитеља које сам разгледао и о којима сам добио податке подигле су се и подижу се сопственом снагом и трудом учитељества, њихово постајање показује да су остварљиве а њихово делање да су корисне. Стојећи увек на гледишту да наше учитељство не само треба него и може да ради и да уради доста за благостање своје, ја пред читаоце овога листа износим установе словеначког учитељства, којима је сврха материјално помагање учитељеког реда, желећи да се искуством и радом што га други у овоме правцу имају и ми користимо.

~

њ 55

Напредно словеначко учитељство и ако материјално слабо награђено (што је готово судбина учитеља у опште) ипак са пуно одушевљења и успеха дела за школу и народ. У томе своме делању оно мора да отклања огромне сметње које долазе са германске најезде, која на овај мали народ плаховито налеће. То вредно словеначко учитељство свесно свију тешкоћа које га у раду очекују а уверено да материјално овигурано може лакше и успешније делати за школу и народ, оно се не зауставља само на захтевима да земља и држава побољшају материјалне прилике његове, него поред њих захтева, стално, промишљено и успешно ради да и само себи помогне.

Цео низ установа створило је ово учитељство да помаже морални и материјални напредак свој. Редовима овим, као што сам већ казао, задатак је, да пред српско учитељство изнесемо те установе, да га упознамо са њиховим постанком и функционисањем, напомињући при том да је

све установе створило удружено учитељество нарочито је 28»