Učitelj

412 Мр парни ТРЕЊА ЈБ

важно да су установе, које наводим, стваране једна поред друге и да се никад није очекивало да се једна потпуно. оствари, па тек онда рад на остварењу друге отпочне.

Прелазим на саме установе њихов постанак и функције њихове.

1. Друштво за давање помоћи учитељским | удовицама.

До садашњег школског закона биле су необично мизерне награде словеначког учитељства, та мизерија кулминирала је у домовима учитељским после смрти њихове, пошто ву породице умрлих учитеља примале на име издржавања годишње по деведесет по шест круна што месечно. излази 8 Ктг.!

Тако жалосно стање учитељеких удовица и деце нагнало је виђеније учитеље да потраже помоћи у себи самима, јер им је онда било узалуд да то од државе траже Тако је — 1. новембра 1360 г. — постало друштво са горњим _ именом и задатком: да даје помоћ учитељским удовицама а по могућетву и сиротој деци учитељској.

Друштво има данас 112 чланова а располаже капи талом од 130.000 Кг.

Друштво помаже 31 удовицу са по 200 и 28 деце са. по 60 Кг. годишње. | 54

2. Друштво за подизање конвикта.

Иницијативом г. Јакоба Димника једног врло агилног човека и учитеља установљено је у години 1895-ој ово друштво са седиштем у Љубљани.

Друштво хоће, пошто прикупи довољно средстава, д у Љубљани подигне зграду у којој ће отворити пансионат. за учитељску децу (разуме се и учитељску сирочад) која“ се школују.