Učitelj

440 УЧИТЕЉ

ИСТОРИЈА ПЕДАГОГИКЕ

Роберт Сајдеп НЕПОЗНАТИ ПЕСТАЛОЦИ

СОЦИЈАЛНИ ПЕДАГОГ И СОЦИЈАЛНИ ПОЛИТИЧАР ПРИСТУПНО ПРЕДАВАЊЕ НА ЦИРИШКОМ Универзитету 6. ФЕБРУАРА 1909.

Ми живимо у Цириху, где се 1746. појавила на свет једна педагошка звезда прве величине, па стога се и приличи да тој звезди посветимо пуно љубави истражно посматрање.

Права тежња истини треба да нам при том буде вођа! Ми хоћемо дела, ми ћемо пустити да сам Песталоци говори.

Цирижанин, Хајнрих Песталоци, ужива као педагог с пуним правом светску славу; он стоји као светац заштитник над улазним вратима данашње модерне народне школе.

Али у пркос својој светској слави Песталоци је својим унутрашњим бићем у свету доста непознат.

Шта зна велика маса народа о Песталоцију»г Ништа више до да је он био велики човек.

Шта зна множина образованих о овом великом човеку 2 Једва нешто више од тога, да је он написао неки васпитни роман „Линхард и Гертруда.“ Али из дела „Линхард и Гертруда“ чак и пе-. дагошки обргзовани људи читали су само прве две потпуно слабе свеске са занимљивом сеоском историјом, док о последњим двема свескама, у којима се налазе велике и дубоке социјалне и педагошке научне истине, ни сањали нису.

Па како се великом делу учитеља у монархијским земљама представља Песталоци» Представља му се као апостол материнског и домаћег васпитања и представља му се као залутали безбожник или као побожан, веран и цркви по вољи хришћанин.

То је лажна слика Песталоцијева, сликана сликарском вешти. ном теолошко-монархијских учитељских семинара. Али је лажна и она слика Песталоцијева, која га представља само као реформатора народне школе и као великог школског мајстора.

У овој слици не добива баш ни мало израза унутрашње биће и права величина Песталоцијева, јер Песталоци је био нешто више _него само школски учитељ, био је нешто више него само реформатор школе.