Učitelj

414 ; УЧИТЕЉ

5. Учитељска задруга за штедњу и кредит.

Да би се помогло учитељима да што лакше и до што повољнијег кредита. дођу у случајевима. материјалне оскудице, основана је ова задруга. Капитал је прикупљен на уделе од по бо Кг. а задруга је рад отпочела 1904 год. чинећи својим члановима лепе услуге. У прошлој години имала је ова задруга обрта за 250.000 Кг., а њен резервни фонд износи 6000 Кт.

Сопетвеници удела добијају 57/0 а остатак чисте добити иде у корист учитељског конвикта.

6. Учитељска штампарија.

Једна особито важна установа с којом се словеначко учитељство с правом поноси јесте Учитељска Штампарија у Љубљани.

Своју давнашњу мисао и жељу реалисали су учитељи 1906 г. купивши за 48.000 Кг. (са погодишњим отплатама) своју штампарију.

Све потребне набавке и измене учињене су у штампарији одмах после куповине, тако да су данас како машине тако и остале потребе најновијег система и у свему савремене и савршене.

„Да вам покажемо нашу тискарну“ говорили су ми са пуно поноса и задовољства учитељи власници ове модерне штампарије. И збиља све што сам овде видео било је лепо и савршено тако да сам и ја осећао неки понос и уживао у задовољству ових разборитих колега наших. Ја још и данас сећајући се ове учитељске штампарије, непрестано мислим како би и корисном потребно било да. и српско учитељство подигне своју штампарију као што је ова у Љубљани а евентуално и своју књижару. као што је имају српски учитељи у Новом Саду.

Штампарија има увек довољно рада пошто и ценама