Učitelj

=

УЧИТЕЉСТВО — СЕБИ 415

и техничком израдом може да конкурише осталим штампаријама у месту.

Учитељски листови (Об беј! Тоуаг 15, Роробик, 2уопсек и Потасе Оопј је) као и многе друге школске потребе штампају се у овој штампарији, исто тако и књиге које пишу учитељи и њихови пријатељи а издају учитељска друштва или појединци.

Штампарија има и литографију своју те се бавиим пословима те врсте.

На плату свога радног и административног особља (37 лица) издаје штампарија годишње око 50.000 Кт. Штампарија је основана као и задруга на уделеи

чист приход (по одбитку процента за сопственике удела) служиће као помоћ учитељским институцијама.

Техничка управа штампарије у рукама је стручног "лица (фактора) а администрацијом управља г. Лука Јеленац учитељ у Љубљани, председник савеза југословенских учитељеких друштава.

7. Учитељске потрошачке задруге.

уЖивотне намирнице постају све скупље, потребе и издаци све се више множе и увећавају, међутим плате су скоро непомичне и непроменљиве. То нас гони да више мислимо и да много радимо те да помогнемо својима и себи:

Имајући горње у виду словеначко учитељство припрема терен за установу учитељеких потрошачких задруга. Али, док ову замисао не оствари, оно не стоји скрштених руку, не чека да други за њега ради, оно се помаже само како може и колико може. Оно је нашло неколико већих а у свему солидарних фирми које са разном робом тргују, па се с њима споразумело те од њих потребе своје купује. Те фирме дају учитељима, члановима учитељ. друштава, своју робу са 59, јефтиније а сем тога од суме коју од учитеља приме дају 39 учитељском конвикту. Ово је ДЕЈ ка оснивању потрошачких задруга.