Učitelj

РАСТАНАК СА ШКОЛОМ 505

докле су нама највише диктирали. А нема гимназије, која је остала у старој згради, нити нове, која није у бољој згради но што беху тада.

Све је дакле напредовало. А да би се овај унутарњи напредак могао констатовати и у осталим етручним школама, то је несумњиво, јер готово исте снаге наставне, или барем једнаке, раде и у тим заводима.

И на Универзитету су предмети више издељени и млађе наставне снаге мањи обим наставне грађе лакше савлађују, а кабинета, семинара и практичних радова је

много више.

Б= :

Па, и ако си ти, школо српека, духовна мајко наша, овако напредовала, опет има деце твоје, која би, из превелике љубави према народу своме и општем напретку његовом, желела, да ви ти напредовала много више. Али та деца твоја заборављају, да је свако рашћење везано за многе друге погодбе и да без ових ни оно не може ићи брже но што оне допуштају. И као што паметан родитељ не може очекивати пунолество сина свога пре двадесете године и паметан ратар жетву пре три месеца, тако и паметна деца твоја не могу очекивати пунолество и зрелост твоју пре онога времена, које је условљено општим прогресом народа нашега. Ти ви порасла колико си могла; а сад ти остаје, да тај свој раст Продужиш. А им сама нећеш веровати, да си свој раст довршила и да више не можеш напредовати.

ЕУ

Србија и данас има око 300.000 своје наде, свога подмлатка, своје деце дорасле за школу, а, ако јој да Бог живота и здравља, она ће их имати још и више. И од све те деце њене у школу иде само једна трећина, око 100.000. А пуне две трећине, око 200.000, остају ван школе и цивилизације. Та деца остају да живе без бла-