Učitelj

РАСТАНАК СА ТКОЛОМ 517

и стручних школа: за кројење. шивење, вез, кување, кућење па и за учитељице свих школа од забавишта, до Универзитета. То је природно поље женске акције, на којем је жена велика и ненадмашна. И што год више жена оставља ово поље, и иде у друга, то она више лута. И све је онда горе и за њу и за друштво. Јер у свету што више пропада кућа, то се више развија кафански живот, и деца ове више иду у — заводе за нахочад. А где ово бива, ту нема ни напретка у популацији, ни среће домаће, ни благостања народнога. А дајте добру кућу, и у њој. добру домаћицу и добру мајку, па ће вам бити добро не само у кући него и у школи и у држави.

= = 56

Напредовала си дакле доста, мила духовна мајко наша; али у теби има да се уради још много и много. Ми старији урадисмо колико, по скромним силама својим, могосмо. А на данашњим млађим и будућим радницима твојим остаје, да овај рад продуже и, ако смо ми у чем залутали и грешили, да то исправе и тебе усаврше. А ми ћемо им још мало бити живи сведоци, како се напредак твој и напредак народни уопште веома споро креће...

ж

Радио сам у оној првој основној школи, радио сам у реалци, радио сам у гимназији; а највише сам радио у оној сестри твојој, која, спрема за учитеље и учитељице. Радио сам и пером и књигом колико сам год могао, и радио сам искрено и предано. А остављао сам те само онда, кад сам мислио, да ћу ван тебе више порадити за тебе. Али је и то било за веома. кратко време. Па, ако вам у свему томе штогод и погрешио, опрости ми, јер сам био — човек!