Učitelj

10 Учитељ

Да би се множина факата пак одржала ипак у извеском духовном реду, те да буде олакшано обнављање, употребљавају се извесна дидактичка средства. Пре свега, садржина сваког одељка, се обухвати једним мжалитисом.: речју или реченицом. Низ таквих натписа. одржава сукцесију градива у правилном реду, те и онемогућава прескакање појединих делова у понављању. У сличној сукцесији на крају једног већег одељка гради се гронолошки ред догађаја (по годинама), који може бити и у влше упоредних низова, (синсронистички), ако се проучавали догађаји више држава у узајамној им заједници. У истом циљу граде се генеалошњки прегледи владарских династија или разнолике теме, којим се детаљно историјско градиво збија у шрегледне целине.

Само пак културно градиво испуњава својим деловима сваки историјски догађај, али дабоме, да се из њих не може одмах увидети карактер целога «кулмшурнога стања једне епохе. Да би се дошло до карактеристике целога културнога стања једне епохе, културни се елементи издвају после свакога обрађенога догађаја из осталога градива, па се, када се заврши обрађивање свих догађаја једне епохе, из тих елемената саставља слика начина живота и рада људског у тој елохи. На тај начин материјална култура у деловима се учи у вези с васцелим осталим градивом, те тиме даје догађијима пуноћу, очигледност и разумљивост, али се на крају појединих епоха ти делови скупљају у целину по изноме реду (Н. пр. стан, одело, оружје, начин живота, војевање, трговина, саобраћај ит. д. ит. д.).

- (Наставиће се).

+Д. Ј. Лутнаковић, учит.

ЦИЉ ВАСПИТАЊА И НАСТАВЕ. — СВЕ ОБУХВАЋЕНО И СВАКОМ РАЗУМЉИВО КАЗАНО. —

Родитељ, васпитач, наставник и уошште сви чинитељи, који утичу на дете док се оно развија (па и сам васпитаник, јер и он утиче на сама себе), раде и утичу на васпитаника некад подво-

1 Овај рад пок. Путниковића који је он писао, тако рећи, са самртничке постеље изостао је из јунске свеске „Учитеља“, за коју је био намењен, услед тога, што је доцкан стигао т.ј. кад је био сав материјал који долази напред еложен, те га покојник није могао читати и кореговати, што је желео.