Učitelj

14 У ч метан је

само они који су учили педагогију, психологију, етику и др. шедагогији помоћне науке.

А зар се васпитањем и наставом баве само људи педагошке спреме Зар остали наставници не распитавају и настављају ; И, још више: зар само наставници васпитавају и уче; Зар занатлија у радионици и трговац у дућану не васпитавају и не уче као и наставници у школи И зар отац, мати, рођаци и многи други, учени и прости, писмени и неписмени, у кући и ван куће не васпитавају и не уче подмладак народни“ Та, већину и 100 огромну већину чине баш ови који васпитавају и уче, а неприступачно им је и не могу разумети оно, што су педагози сми селили и истакли, да треба имати у виду где год се деца васпитавају и уче.

У Србији, може се рећи, да има 2,000.000 лица која више или мање имају удела у васпитању и учењу народног подмлатка. А изнесите и реците њима коју хоћете од досадањих педагошких одредаба циља васпитања и наставе, па ћете се уверити, да ће то разумети тек једва 2000. Дакле од 1000 само 1, а за осталих 999 биће „шпанска села“ то, што су педагози духовито смислили и научно казали о васпитању и настави.

Све до сад изнете одредбе васпитног циља прати иста судбина: Неко време и само неким педагозима се допадају, па се склоне испред нових, које ће такође неко време и само од неких бити цењене, па ће као и претходне доћи да се помињу у историји педагогије. Ни једну нису примили ни сви педагози; а да за њу чују, да је приме и по њој се управљају сви који васпитавају и уче подмладак, о том као да нико није ни мислио. А зашто:

Да ли се збиља не може то казати да га сваки разуме, или није ни потребно да сваки схвати Па каква нам је та вајна наша педагошка вештина, којом хоћемо и неразвијену децу о свачем да обавестимо, кад не можемо обавестити људе и то не о каквом далеком и невидљивом предмету, него о послу, на ком они већ раде%! Зар је то немогуће и зар је то непотребно #

Ја мислим да може, и да шреба. И у колико се умедне казати да што више њих разумеју, у толико је корисније;ау колико буде простије, у толико ће бити савршеније. Каква је нпр. то благодет што палидрвце сваки може да кресне и начини ватру; а колика би та иста ствар била од мање користи, кад би њом могао да начини ватру само ко је учио хемију, технологију