Učitelj

ЦИЉ ВАСПИТАЊА И НАСТАВЕ 15

и др. науке! А досадање педагошке одредбе васпитног циља то су кутије палидрваца, које од 1000 један разуме и њима се служи, а остали се служе кресивом и самоучки раде како их Бог учи.

И зато сам овим написом хтео постаћи двоје: да нађем таку одредбу циља васпитања и наставе, која обухвата све и да је то казано тако, да ће разумети сваки. Колико сам у томе успео, то ће читаоци до краја видети.

(Наставиће се)

К. Венцељ.

Улога пронаводног ручног рада | „школи будућности“,

Школа будућности ће бити радикална противност данашњој школи, и та се противност неће састојати само у том, што ће школа будућности бити „школа слободног детета“, што ће она бити школа, у којој ће начело слободе бити доследно и систематски изведено у свој својој потпуности и строгости, него ће се та противност састојати и у том, што ће у школи будућности физички производни рад добити сасвим другу оцену и значење, но што он има у тако званим школама за опште образовање. На разјашњењу тог значења физичког рада рад сам да се задржим у овом чланку.

Улога, коју ће у „школи будућности“ играти производан физички рад, огромна је, јер је производни рад такав чинилац у васпитавању и образовању, који ће морати из темеља преврнути сву постојећу систему васпитавања и образовања. И у савременој школи ми видимо као неко предосећање оног великог значења, које има и може имати у ствари васпитавања и образовања производни рад, а то се изражава у покушајима увођења наставе тако званог „ручног рада“ у најбољим школским установама... Но производни рад, под видом „ручног рада“, заузима у сувременој школи тек веома ограничено место (количина наставног времена, које му се уступа, сасвим је незнатна — у неким заводима не више од два часа недељно), он се у њима јавља, као нека допуна, ка општој системи оног књижног образовања, које даје сувремена школа; он се јавља као неко палијативно средство у борби са оним недостатцима, које је показала та система књижне наставе.

У школи будућности, у новој слободној школи, мора бити обратно: производни, продуктивни рад биће као основна, главна ствар, а књижна настава — као допуна, и она ће бити органски