Učitelj

22 УЧИТЕЉ

на овај тако важан културни посао од кога зависи егзистенција нашега племена и наше народне слободе. Све што се у овом погледу код нас радило и ради засновано је на фамозним распи. сима, који пљуште у просвети као плаховита киша. Расписом се установљавају у школама народне књижнице, а за исту се не шаље ниједна корисна и популарна књига, од које би народ имао користи. Расписима се позивају учитељи и учитељице да као културни радници раде на свима пољима народнога живота. И свуда се само почиње а нигде се не дочиње. А то је и природна ствар. Не може се један просветни радник рашчеречити послом на десет страна, на десет послова у једно исто време. Отуда је и наступила ова пометеност у овом просветном послу. И док се једним расписима учитељи и учитељице соколе, да истрају у овом тешком и узвишеном народном послу, дотле се, готово у исто време, другим расписима савршено дискредитују у своме месту и оголини, јер им се убија углед и унижава свако пошто вање свога места и околине.

Позивати учитеља да ради на просвећивању свога народа, па кад падне на томе послу, као рањен војник у борби с непријатељем, не дати му, да под просветним кровом болује и да се лечи, већ га као скота избацивати напоље — најмање је достојно културних и просвећених синова ове напаћене и измучене земље, у којој почињу већ изумирати и хумани осећаји.

Позивати учитељицу, да се жртвује за народно просвећивање па кад, у борби с мраком падне на тој државној идеји, стављати је, пред неком комисијом у такав положај, којим се вређа њена чедност и њен понос — значи имати Канибалско срце и хотимично рушити зграду народнога просвећивања. Тако се то само у нас може дешавати.

Ове што је до сада код нас рађено на народном просвећивању, било је без плана, без система. Изузетак од овога може чинити само покушај у моравском округу. По угледу у овом послу на Енглеску г. Сава Урошевић, професор Универзитета, организовао је у округу моравском Културну Лигу, којој је задатак просвећивање народа у округу моравском. Али и у овоме тако похвалном послу има кардиналних погрешака. Држе се академска предавања у културним центрима окр. моравског, 4 маса народа, сељак, остаје и даље у мраку незнања и тонву неразуму. Надати се, да ће чланови ове Културне Лиге пренети свој рад просвећивања у масу народа и култивисати наш још