Učitelj

0 НАШЕМ НАРОДНОМ ПРОСВЕЋИВАЊУ а

непросвећени сељачки сталеж. Ту треба да, развије најагилнији рад Културна Лига.

Један једини човек у пас, који је почео с планом и систематски да ради на народном просвећивању, — јесте вредни и неуморни Жив. Дачић. Његове „Народне Новине“ јесу они светли зраци, који у народу нашем разгоне мрак незнања и заблуде. Али две су главне сметње, које су се испречиле на путу, којим греди овај апостол народнога просвећивања.

Прва је сметња, што је у нас још сувише мали проценат писмених становника, те „Народне Новине“ не могу потпуно да врше у народу културну мисију онако, како то захтева дух данашњег напретка и прогреса.

Друга је сметња чисто финансиске природе. Наш познати нехат огледа се и на овоме послу. Ово рекох уопште, јер су учитељи, ваљда, јолл једини стубови у народу, који „Народне Новине“ одржавају и омогућавају им живот. Али шта ће сламка, „међу вихорови“; кад они, што су позвани, да дају директиву у питању народнота просвећивања, немају времена ни да мисле о томе. Сву им памет заузеле комбинације о партијским интересима чланова своје странке.

Настаје сад питање: да ли ће учитељи понети пред културном историјом какву одговорпост, што је ово насушно просветно питање у нас још нерешено — Неће. Они су свој морални дуг одужили. Не годинама, већ деценијама учитељи наши траже од меродавних фактора, да, се из основа реформише основна настава и реши питање о народном просвећивању. Али све до данас то је била и остала само лепа жеља пионира српске народне просвете и — ништа више.

Зна се, да је незнање највећи непријатељ нашем народу. Да се тај непријатељ победи, треба повести одлучан рат, у коме мора участвовати све што је интелигентно пи образовано у нашој отаџбини. А да се на просветном мегдану ова битка обезбеди и добије нужно је, на првом месту, урадити ово:

1. Подићи што више основних школа у Србији, јер се само школом народ може просветити и из основа реформисати данашњу основну наставу;

2. Извести потпуно обавезну наставу како за мушку тако и за женску децу;

3. Повећати учитељски кадар стручно образованим лицима.