Učitelj

БЕЛЕШКЕ _ МЕ

стови. Срп. школа излази у Сарајеву један пут месечно. Цена јој је 6 круна на годиву.

55 Психологија гомиле од Густава Ло Бона прев. Жав. Живановић друго из-

дање. Београд. Издање књижаре С. Б. Цвијановића 1910. Цена 2,50. ж

Дечји листови. Мала Србадија, лист за децу који издаје Учит. Удружење, и Ђачки Напредак, дечје новине које издаје Лесковачки колегиум, наставили су са школ. годином излажење и даље само с променом уредника. Првом је уредник за ову годину г. Мих. Сретеновић учит. Београдски а другом. г. Милан Поповић учит. у Лесковцу. Оба ова листа добро су уређена и могу се топло препоручити друговима да их растуре што више међу својим ђацима.

БЕЛЕШКЕ

Председннк Гл. Просв. Савета. За председника Гл. Просв. Савета постављен

је г. Сава Урошевић редовни професор Универзитета. Ј =

Нов начелник Министарства. На место г. Миливоја Поповића начелника Мин. Просвете, који је указом краљевим постављен за проф. В. Академије, постављен је г. Мирко Поповић директор жен. гимназије.

- -

Одликован. Г. Сретен Динић учит. из В. Шиљеговца одликован је као вредан

радник на културном пољу орденом Св. Саве ТУ. степена. Честитамо му ово од-

ликовање. »

Учитељски Дом. Зидање нашег дома увелико напредује. Ако се буде овако живо радило као што ве сад ради на грађевини, и ако време послужи, зграда. може бити под кровом.још ове године. Главни Одбор је настао најенергичније на скупљању прилога за грађење дома и нада се повољном успеху. Зависи само од ревности наших другова из Београда и унутрашњости који треба да се својски_ заузму за ову нашу заједничку ствар те да изађемо светла образа и са пуно части из овога посла. У то име и ми апелујемо на све другове да одмах, чим добију писма, која им је упутио Главни Одбор пораде најенергичније на скупљању прилога и новац одмах шаљу Учит. Удружењу како би св одговарајуће отплате за грађевину према уговору могле на време предавати.

»

Школ. изложба у Новом Саду. 26. октобра ове године осветиће се нова зграда Орп. Учитељског Конвикта у Нов. Саду. Том приликом ће бити у Нов. Саду учитељска скупштина српских учитеља из Војводине а тада ће се отворити и изложба учила коју спрема тамошња учитељска књижара „Натошевић.“

Повећање просветног буџета. Наш просветни биланс иза толико деценија, слободног живота тако је бедан и слаб да се у томе погледу морамо сакрити