Učitelj

232 учитељ

вишим школама. У 1Х глави је методика учења целих бројева и разломака. Ова глава је од великог интереса за наставнике и средњих и основних школа, јер је овде јасно показано како се и најтеже апстракције могу очигледно предавати.

У Х. глави је решавање задатака из тригонометрије; у Х]. основи алгебре; у ХИ. положени и одречни бројеви, у ХШ. једначине првог степена, и најзад у ХУ! квадратне једначине. Сем предговора и поговора налази се при крају УМ. и ХМ. главе литература математике и педагошких дела која говоре о математици. На крају књиге приложен је списак нових учила за наставу из математике, међу којима су и три учила од писаца овога дела.

Аутори нам обећавају, у поговору, да ће ускоро издати и другу књигу, у којој ће истим методом бити израђене ове партије из математике: допуна алгебре и тригонометрије, аналитичка геометрија, диференцијални и интегрални рачуни и начела теорије вероватноће; даље: критика основа геометрије, логика и аксиоматика исте, садржина научног и школског курса геометрије, основи синтетичке и нацртне геометрије. На крају ове друге књиге биће расветљене опште методе математике и њихова улога у свима математичким радњама ове друге свеске.

Ми ову књигу, која је пред нама, нарочито препоручујемо студији колега који владају руским језиком, јер ће они, на тај начин, допунити своју стручну спрему и појачати интелект као рационални радници на пољу педагогике. То чинимо и зато, што је други аутор ове књиге: г. Ф. Филиповић наше горе лист: Србин, син увашеног нашег директора у пензији г. Васе Филиповића. Као доцент Петроградског Универзитета, г. Ф. Филиповић је стекао себи репутацију озбиљног и признатог педагога, и узима видна учешћа у општем покрету за напредак руске школе. Као такав, он је, до сада, учинио много услуга народној школи у Русији, читањем расправа и лекција на 1 Сверуском Скупу за Педагошку Психологију, на 1. Сверуском Скупу учитеља грађанских школа, и на Петроградским летњим учитељским курсевима.

Летос, за време свога бављења у Београду, г. Филиповић се заинтересовао радом и стањем Учитељског Удружења и изјавио готовост, да ће српским учитељима радо бити на услузи, на чему нека му је хвала! Мих. М. Стевановић, учитељ.

Мита ји ЕуодшНоп ђу [. 5. Нођћоцзе. Гопдоп Ф Меу Ууогк, Маст ап « Со. Зесот Ефшоп, 1907. ХЛУ -- 416 страна. Цијена 3 долара. (Наставак).

Ту. шта је организам.

Према Хобхаусу под органском цјелином треба схватити фрво, онакву цјелину, која има извјестан опћи карактер или индивидуалност, или се друго, састоји од различитих дијелова, сваки са извјесним карактером своје сопствености, и фшреће, ови дије-