Učitelj

242 У чи т Ек Ј-

држаће проф. г. Милив. Јовановић. Тема: „Критика школске политике и школске организације“. »

Лепа пажња. Приликом последњих општинских избора изабрана су два наша друга за општинске градске председнике. Тако је у граду Неготину изабран наш друг Арса Џаттшић, а у граду Крагујевцу наш друг Јован П. Јоватовић. Поред овога многи наши виђени другови изабрани су за окружне посланике, међу којима их има и за председника среских и окружних скупштина и одбора. И ми се радујемо овоме народном одликовању наших другова, те ими овом приликом честитамо. Види се, да народ уме да цени учитељске заслуге.

#

Једна оправдана казна. Према тражењу Окружног Школског Одбора округа подринског од 16. окт. 0. Г. ОБр. 1842, начелник среза мачванског казнио је, на основу члана 157. тачке 4. Закона о општинама, са По 50 дин. Адама Арсеновића председника и Милутина Шестића благајника општине шеваричке за то што нису предали школи сразмеран део приреза.

Буџет општински ва ову годину износи 71885 дин. Буџет школски за, 1910. год. изнови 2585 дан. До 95. окт, када су кривично саслушани, скупљено је према општ. пор. дневнику свега притода 457855 дитара, а школи су предали само до тога дама 1100 динара. Према томе ова је казна оправдана.

- ОК. =

(Здравствене користи од школског одмора. Сваки наставник зна, да се после дужег времена трајнога школског рада телесна снага ученичка тако истроши, да чешће но иначе настају болести, телесна слабост и уморност. А и нервни систем исцрпе се код неке деце, умне подобности омлитаве, рад је мањи. Све ове штете треба да се надокнаде школским одмором, у колико је могућно; треба дакле да се повећа телесна отпорна подобност а у исто време да се појача духовна енергија и напонска снага. Какав благотворан утицај врши школски одмор, може несумњиво бројевима показати статистика, јер за време школскога одмора деца брже добијају у тежини но у школско време. Да би се повећао овај повољан утицај потребно је, да се деца много баве на слободном ваздуху. Како је пољски ваздух потпуно бољи него градски ваздух, треба децу послати ван града, а најбоље тамо, где се могу бавити и у шуми. Како овде виде много ствари, којих нема у граду, проширује се и њихов круг представа, "нарочито у колико долази у питање посматрање природе. Са овога гледишта, веома се препоручује и путовање, нарочито за старије ученике. Никако не треба да буде без купања, пливања и играња напољу свакога дана. Школеким задаћама не треба уопште мучити децу о школском одмору, јер им се тиме често квари радовање школском одмору и она са страхом мисле на повратак у школу. Нарочито школски одмор може донети благослова оној деци, која се због неповољних домаћих прилика не могу довољно снажно развијати. Познат је Олагословени утицај ученичких колонија о школском одмору, у којима се води рачупа нарочито о таквој деци. При том треба желети да има прилике и за. купање, а нарочито су добра морска купатила и купатила у сланој води. Али ради тога мера свако дете да прегледа лекар. Баш и кад је бављење о школском одмору само кратко, деца се ипак често тако оснаже, да и њихова отпорна подобност