Učitelj

ЕУ

БЕК 243

порасте за доцније време. Њихов изглед бива свежи; крв се поправља, плућа добијају већу подобност за примање ваздуха и повећање тежине често је сасвим необично.

(Мапегуа, окт. 1910.) у

%

Химна Св. Сави. Химна Св. Сави, која се пева по нашим школама и која би се могла назвати и школска фимна, изменила се много, како у тексту, тако и у мелодији, То је и дало повода познатом просветном раднику и патриоти г. Милојку Веселиновићу, те је у Браству, ХП. и ХИТ. књига, написао опширну али исцрпну расправу о овој химни. По његовом довољном испитивању и проучавању прави тпексш ове песме треба да гласи:

Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави Српске цркве и школе свештеничкој глави. Тамо венци тамо слава

Где наш српски пастир Сава.

Појмо му Срби песму и утројмо (2 пута).

Данас слави све српетво Светитеља Саву,

Српеке цркве и школе светитељску главу.

К небу главу подигнимо,

Саву тамо угледајмо,

Саву школску славу пред престолом Творца (2 пут).

Мајко наша Србијо, сестро Црна Горо, Здраво Маћедонијо и Србијо Стара,

Босно мила жива била,

И ти равни Среме свети,

Да славимо славу светог оца Саву (2 пута).

Сви други различити текстови ове песме јесу накалемци или додаци, које су доцније поједини дотеривали на штету праве и истините песме или химне,

"Мелодија је позната и иста, само са мало лакшим темпом. Кога од наших чи-

талаца интересује да што више о овоме прочита, упућујемо га на именоване књиге Браства, а другове упозоравамо, да од сада само овај текст химне усвоје, као прави и истинити. ста. М. М. ж Илустровање српских народних песама. Наша Академија Наука подухватила се једног доиста племенитог и похвалног посла. На име: решила, се, да средством фондова, а уз припомоћ нашет министарства просвете и дрквених послова, иљуструје наше народне песме. Тај посао је поверила нашем признатом уметнику сликару г. Паји Јовановићу. Образован је и нарочити Одбор, који ће водити. бригу о овоме раду. Бољу и лешшу духовну помоћ нашем народу Академија. Наука доиста није могла дати. Те се за то и ми, као народни учитељи и просветитељи, радујемо овом племенитом предузећу. Познато је и признато је, да наш народ најрадије чита народне песме, а кад те његове песме буду јоши илустроване лепим илустрацијама, онда ће их он двогубо волети. За то ми у напред тврдимо, да ће се такве народне песме много и брзо растурати, само још 16»