Učitelj

из ШКОЛЕ ПО ЗА ШКОЛУ 311

ћ. Храна из биљног царства.

1. Жита. Пшеница, раж, овас, јечам, пиринач (главна врста хране за највећи део човечанства), кукуруз. (Средства за храну из других земаља, коју не можемо посматрати, можемо изоставити).

П. Варива. Грашак, сочиво, пасуљ.

11. Корење. Кромпир.

- ТУ. Шећерне биљке. Шећерна репа и трска.

У. Плодови од дрвета. Воће.

УЛ. Поврће.

УП. Гљиве.

Б. Храна из животињског царства.

Т. Месо. Говече, теле, овца, свиња, риба и т. д. 1. Млеко. Крава, коза, овца.

11. Јаја. Кокош.

117. Маст. Свиња.

В. Неорганска храна: вода.

Г. Осим праве хране потребна су нам и средства за надражење и задовољавање, зачини и томе слично. Овде долази кухињска со, бибер, ванила, зачини, сирће и лимун. Затим кафа и алкохол.

3. Уч. Какав задатак имамо сад да решимо, према томе што смо именовали храну» Морамо видети, да ли и она садржи материје, из којих се састоји тело. Уч. Подсећам вас на два огледа, које смо раније у природним наукама предузимали. Њ. Ми смо кромпире и грашак хемијски растварали. (—!) Нашли смо да сеи у једном и у другом случају налази беланчевина, скроб и фибрин. Наша су истраживања била, по себи се разуме, нетачна, с тога морамо чути мишљење природних испитивача. Разгледаћемо најважнију храну.

1. Месо.

Посматрања и задаци. 1. Посета у месарницу! Које животиње ту висе заклане» Који се делови јасно распознају» Разуђено говече. Теле. Свиња. Посматрање при продаји. Кобасице. Нарочито припремљена месарска роба. — Посматрања се врше недељама. Поход на кланицу. — Заједнички поход кланице.

ЛП. Месо у кујни. Како га мајка чисти, удешава, зачињава. Поступак при кувању меса. Поступак при печењу. Нарочито зготовљена јела од меса.

Задаци се не могу сви појединце извести; ако су деца добила једном тежњу за то, да свакога дана као интересантно пажљиво посматрају, онда задаци произилазе по себи.

Предавање. Од којих животиња добијамо меса за храну За столом се обично разликује двојако месо: масно и мршаво. О са-

24%