Učitelj

| 6 ;

(2 У чи тв -

ставним деловима меса види 1. таблицу. Није све једно јести какво било месо. Шта ти казује мајка, кад те пошље за месо» (у варошима) Тражи свеже парче одгруди, од ребара, од бута! У женским школама ове делове треба показати на слици. (За препоруку је дело од Зећпина|-а и Непозја, „Месо наших животиња за клање“. Лајпциг, 7,5 М. Једноставно: 5ећина, зидна табла „Месо наших животиња за клање.“ Лајпциг.) Уч. На шта се мора дакле пазити: Ђ. На то, да је месо свеже, и од којег је дела животиње. Уч. Месари не смеју заклати и продавати нешто, како они хоће. 1. Ђ. Они морају сваки брав који закољу, пријавити. (—!) 2. Ђ. Зашто тог 3. Ђ. Месо се прегледа, испитује. 4. Ђ. Зашто» 5. Ђ. Не сме да буде од болесних животиња. 6. Ђ. Не сме нипошто трихине да буде у њему. Уч. Може ли ми неко нешто рећи о изгледу трихине >» Помислите на случајеве, у којима трихина може да створи велику несрећу > (Могућно је да сад деца науче на руци, на слици, о трихини и њеним последицама! — И пантљичара се добија једењем бобичавог свињског меса. Излагање о бобицама и развитку пантљичаре. Важно питање ће сад бити: како'се сваки појединце осигурава од ове опасности» Не једе се никад сирово, већ само добро кувано и печено месо! У колико лежи у томе сигурност» — Чиме закон осигурава становништво» Уређивањем јавних кланица, прегледањем меса, јавних продавница. — Важна је, нарочито за си: ромашне људе, цена хране. Зато ћемо је ми овде саопштавати. Цена је, разуме се, местимице различита. 1 кг. говеђине је 0 70 дин.

Понављање. Врсте меса. Саставни делови. Правила за куповину. Опасности и сигурност против ових.

За становнике поред река, риба је важна храна. Свежа риба је хранљива и лако сварљива. Добро би било, кад би и станов. ници удаљенији од река могли имати свеже рибе за храну. Риба има доста беланчевине и масти, и од те беланчевине се 989, а од масти 919/, искористи при варењу. Код нас се много троши слана риба.

2. Јаја.

Посмалрања и задаци. 1. Посетити живинарник. Како је уређен. Гнездо са јајетом. Узимање јаја. Кокоши које се легу. Јато кокошију у дворишту.

П. Некувано јаје. Кувано јаје. Промена. Како се познаје свеже јаје. Укварено јаје.

Ш. Јаје у кујни и његова различита употреба.

Предавање. Уч. Ми ћемо моћи при посматрању јајета поставити сасвим слична питања као и код посматрања меса. Дакле»

1. Ђ. Од којих животиња добијамо јајаг — 2. ђ. Које саставне делове има јаје» Види таблицу! — 3. Ђ. Која правила важе за куповину јајар Купују се само свежа јаја. — Уч. С поља се не

може видети, да ли је јаје свеже. 4. Ђ. Моја мајка га држи према светлости, ако је прозрачно, јаје је добро. 5. Ђ. Ја испитујем јаје врхом језика; ако је тупи крај топлији него шиљати, јаје је добро.