Učitelj

из ШКОЛЕ И ЗА ШКОЛУ 548

6. Ђ. Ми разбијемо свако јаје које хоћемо да употребимо, у једну _ шољу; рђаво јаје је врло непријатно за мирис и изгледа тамно. — Уч. Дабоме, треба чувати мирис и укус и не јести покварена јаја. — Цена: 20 комада 1 динар). Понављање: Слставни делови. Знаци по којима се познаје свежина јаја.

3. Млеко.

Посмарања ч задаци. 1. Посетити стају за краве и млекарник. Уређење. Како се негују говеда. Мужа. Прерада млека. Скидање кајмака. Добро и посно млеко.

П. Испитивање млека.

Ш. Млеко у кујни. Како се кува. Млеко за малога брата: Јестива од млека. Млеко је загорело!

Предавање. Уч. Постави које питање, код које ће се одговорити описивањем млека. 1. Б. Од којих животиња добијамо млеког 2. Ђ. Млеко пијемо од краве, овпе и козе. 3. Ђ. Које саставне делове има млеко» (Види таблицу!) Уч. Какве врсте има млека 4. Ђ.. Плаво и добро, посно и јако млеко. Уч. Ви знате, да нарочито по великим местима увек прегледају млеко. Зашто» Ђ. Што по неки млекари сипају у њега много воде. Можда је неком детету и позната справа за прегледање млека, а можда и свој деци из природних наука. Ако је ово случај, онда учитељ може на то наставити. Какве казне постижу таквог продавца, који продаје лажно млеко Млеко му се проспе, уз то још и казна. — 6. Њ. Ми имамо код куће справу за млеко; код ове се види по боји, да ли је млеко добро или није. — Уч. Млеко је добра храна, те треба пружити сиромашним људима много више могућности млеко да пију. „Била би за јавно здравље, а нарочито за сиромашну класу велика благодет, кад би се један део фабрика, које производе ракију од кромпира, преокренуо у газдинства за млеко. Господари фабрика могу додатком газдинства са млеком при својим индустријама указати радницима право доброчинство. Исто тако треба у велико подизати у градовима газдинства са млеком.“ Цена : 1 л. млека 0,20 д.

Ћ. бар.

Посмашрања ц задаци. Ако је могућно, треба посматрати обично припремање сира метењем које је у сваком погледу рђаво: при метењу постане млеко слабо. Посматрати справљање сира на други начин. Добар сир. Покварен сир!

Предавање. Сир је најважнија народна храна, јер садржи у великој количини беланчевине а цена му је доста ниска. Које су вам врсте сира познате; — Подели сир у полумастан, мастан и посан. Испричај шта знаш о справљању сира! — Какве саставне делове има сир» — (Види таблицу!) — Цена» Обичан сир 1 кг. 0,80 динара.