Učitelj

582 УЧИТЕЉ

ствар и прештампати, но рђаву унети и објавити. Камо лепе среће да се и остали наши листови придржавају овога начела. Русовљев „Емило“ преведен је раније на српски. А оне мисли објављиване су још у „Предавачу“ Косте Петровића. Ни то ипак није грех за лист у Скопљу као што би то грех за лист у Београду. Кад би се наши педагози — књижевници чешће сећали за овај лист, вигурни смо да овога не би било, и да би се уређивао још и боље. Аманет им, да га не забораве! Орпска дужност зове их на то Иначе се лист лепо и стручно уређује. У додатку често доноси лепе народне умотворине, покупљене по Старој Србији и Македонији, што је за похвалу. Техничка страна му је добра, а и формат је подесан. Изилази у половини сваког месеца, на 3—4 штампана табака, велике осмине, а годишња му је цена 30 гроша у злату. Претплату у Орбији прима г. Јова Михаиловић чиновник у Београду (ул. краља Милутина. Бр. 38). Препоручујемо топло овај лист друговима. Ко се на њега претплати учиниће, поред осталог, и једну патриотску дужност према потлаченом Српству. Поред тога, ко се год осећа кадар и моћан треба овај лист да помогне и сарадњом, јер он и у томе знатно оскудева. Колики би за нас грех био кад би овај лист престао. Потлачено Српство клело би нас и уклело, јер ми ке знамо шта јето робовање. Наша браћа Бугари издржавају три оваква. листа у нашој Отарој Србији и Македонији. То треба да знамо, а шта то значи лако је увидети.

Ст. ИМАМ. уч.

Психологија Гомила од Густава Ле Бона, у преводу Живана. „Живановића. Друго издање (са 15. француског). Цена 2.50 дин. Издање књижаре С. Б. Цвијановића. Београд. 1910. год.

Душевне, интелектуалне или психолошке особине народа, скупа, друштва, удружења породица — гомила, лепо су предочене и изнете у овој доиста ваљаној књизи чувеног француског психолога и одличнога познаваоца народа Густава Ле Бона. Тако је она за нашу књижевност у опште, а за психолошку нарочито, · од велике добити. Човек који хоће да живи у свету, у друштву, у гомили, треба и да познаје тај свет са интелектуалног гледишта. Упут и предочавања за то, у јасним и разумњивим мислима, и лепо запаженим опаскама, пружа му ова добра књига, коју треба да прочита, проучи и прими, не само сваки српски наставник, већ и сваки писменији човек. Да је пак код нас ова књига добро примљена од стране читалачког света, сведочи њено друго издање, што су у нас ретки случајеви, нарочито у преведеним нешколеким књигама. Ово је издање потпуније од првог и у бољој је техничкој опреми. Може се добити код писца и издавача књижара (С. Б. Цвијановића. Учитељи ће при куповини имати и варочити попуст. Као што рекосмо дело се само собом препоручује и ни једна на првом месту школска, па тек после