Učitelj

КЊИЖЕВНОСТ 955

учитељска, књижница, не би требала да буде без њега. Преводиоцу и издавачу искрено захваљујемо на труду око поновног издавања овога дела. Првог издања нестало је брзо, те се није могло добавити ни у антикварницама, а камо ли у књижарама. За то је се за друго издање осећала одавна потреба, која је ево сада попуњена.

Ст. М.М, уч.

КЊИЖЕВНЕ БЕЛЕШКЕ.

Е. Ј. Цветић Споменици Јагодине 1. Јагодина 1910 год стр. 43. 80 Цена

Жил. Пајо. Васпштање воље превео с францускога Јов. М. Јовановић Београд. Издање књижаре 0. Б. Цвијановића. 1911 год. Цена 2.50 д. у лепом повезу 4 дин. о овој корисној књизи донећемо резултат.

%

Књиге за народ — матице Српске — из задужбине Петра Коњевића: Приповијетке Јосипа Јурчића са словеначког превео Симеон Кончар у Новом Саду. Издање Матице Орпске 1011. Св. 139.

5 ~

М. Петровић, учит. Један лист из наше просветне политике. Цена 0:80 дин. Шабац 1910. г. Стр. 91. Ово је једна лепа књижица пува једрих мисли о нашој просвети и нар. школи. Препо-

ручујемо је.

БЕЛЕШКЕ

Једна изложба. 12. Септембра пр. године прославила је Велико-шиљевачка, Земљорадничка Задруга десетогодишњицу свога културнога рада са приређивањем изложбе.

Ко је био присутан на овој прослави и видео својим очима један огроман и веома користан рад, шта ву и колико су учинили учишељ и свеџипеник у своме селу за десет година, морао је се задивити и своју захвалност исказати на превеликоме труду њиховоме. 5

Посматрајући овај културни и просветни рад човеку се одмах јави у души она мудра народна изрека: Бог да прости учитеља па родитеља“. — Ова изрека непрестано живи и данас у народу. Онај ко је први изговорио ову значајну реченицу, морао је имати жива примера за то. — Благо месту, благо школи и благо грађанима, који имају овакве учитеље и свештенике, где се ова изрека често спомање. То место мора напредовати.

Народ никада не греши у пресуђивању. Све што је добро, паметно и корисно, он хвали и поштује а што не ваља — гони из своје средине,

Реч „учитељ“ много значи. — Зар има лепшега и деликатнијег позива од учитељске службе! — Тешка је служба, али узвишена нада свима у држави.