Učitelj

Вл Е НРК Н 5а

јина. У исто време молио је Главни Одбор Господина Министра да га изволи обавестити о изменама и допунама зак. о нар. школама које намерава поднети Народној Скупштини.

Како је било време које је г. Министар имао на расположењу кратко, то се Главни Одбор није могао упуштати и у друге ствари којим је био намеран секренути пажњу г. Министра већ се само ограничио на ове 4 тачке.

Господин Министар љубазно је предусрео Главни Одбор али ни по једној од ових представака није се могао одазвати онако како је Главни Одбор очекивао.

Господин Министар је изјавио да је он само заступник Министра Просвете и да он као заступник не може улазити у коренитије реформе појединих ствари, нарочито оних које се практикују, можда погрешно и по његовом мишљењу, још од ступања овога закона у живот као н,п.р. постављања вршиоца учитељ. дужности и т. д. Исто тако признаје и да је распив о одузимању учит. станарине болесним учитељима незаконит и незгодан за учитеље али како је тај распис постојао за време двојице министара који су редовно отправљали дужност министра просвете па није ни један од њих нашао да треба да се он обустави то га неће ни он обуставити док се закон не измени. Што ве тиче измена и допуна зак. о нар. школама Г. Министар вели да је био намеран да учини за сад 2—8 незнатне измене, нарочито у погледу осуствовања учитељских јер му је пало у очи да учитељи а нарочито учитељице осуствују веома много и без разлога и да се снабдевају често уверењима која су у супротности са њиховим здрављем, па је хтео да стане на пут законски злоупотребама које се чешће

јављају. Што се тиче помоћи за Учит. Дом, Г. Министар и ако је у начелу био вољан за то, ипак је изјавио да је за ову годину — доцкан али да ће наси-

гурно гледати да се 1912 године унесе извесна позиција на ту хуману ствар.

Главни Одбор је скренуо пажњу Госп. Министру на прилике у којима се наша школа налази, на стање учитељства у материјалном погледу, на издржавање школа, надзор и остало које све чека битних поправака и измена и молио г. Министра да га обавести шта о томе мисли.

Г. Министар је потврдио да овн. школа потребује коренитих рефорама, да је он вољан да те реформе изведе ако остане на томе месту и даље, и да поправи и стање учитељско, а нарочито млађих учитеља, али дато све мора остати за — јесен. Тога ради он ће образовати, ако остане и даљеу Министарству Просвете, једну комисију. која ће израдити нов закон о нар. школама а саслушаће и мишљење и жеље учитељства и нар. школа, позвао је да му Главни Одбор поднесе и свој пројекат који је израдио и обећао да то из њега узети све што налази да је корисно по школу и њен напредак.

Дакле и овога пута свршило се све као и до сада на — речиља/... % Предлог закона о изменама и допунама у замону о народним школама од 14 — ТУ 1904. године! који су поднели народни посланици. Кам што смо у прошлој свесци „Учитеља“ нотирали нар. посланици г. М. Милојевић и другови су Н. Скупштини пргдлог за измену и допуну закона о народним школама.

1 Прочитан на скупштинској седници од 13. нов. 1910. год.