Učitelj

540 учитељ

културном преображају нашега народа, ако их јаш који месец подржимо у овако бедном положају правном и материјалном.

Већега штрајка, већега краха за једну земљу не може бити, него кад та силна војска од учитеља баци патриотизам под ноге. Учитељски је посао посао посао љубави, а где љубави нема ту репресивне, административне власти не могу учитеља натерати да подиже културу у народу.

Србија не може нити сме више бити сваком реду чиновничком мајка, а учитељима маћеха. ;

И официри ч свештеници “ поштари ц порезимци п царинари џ ојемезничари џ срески економи и монополски жонттролори и т. д. нису веће школе учили за своја звања нилаи светије џ теже Послове раде об чалштгг учитеља па су они опет об вајкада 5—6 пута више награђенц од учитеља, а њихови папдури имају и данас веће плате од српскиг училпељаг:

Ми, народни посланици, не треба да допустимо, да се учитељетво као сталеж бори са државом за своја права и да ту траћи драгоцено време, већ треба праведно изаћи на сусрет учитељима, како би они окренули борбу против мрака и незнања, који прете смрћу нашем сеоском народу.

дар није тло ожалосно и бедно кад српски учшпељ (по положеном испшлау зрелости м стручност) слуоси пуниг 18 година просечло са 2,20 дин. дневно, када се одбије пореза, Утр. Фондова % осталог! Дакле, у добу осенидбе, јер се мора оженити у чтлаересу морала, у добу извођења на пута своје деце, у добу претурања Преко главе свиг главнит породичниг ттрошкова (« у радости и у осалости), као и у добу када тареба куповали књиге и љисшове за своју струку и да помаже културне устамове у својој ожолинти, у том добу, велимо ц Побелачимо. — српски учицељ пије плаћен ни за насушни жлебац себи и својој породициг!

Овако да остане више не сме, јер је то уперено чак и против наших националних интереса. Краљевина Србија, као Пијемонат, мора да плати поштено њене учитеље, те једине културне раднике у маси нашега своскога света, који труне у мраку незнања и неумења. Орпскоме учитељу морају да завиде на награди и учитељи осталих српских земаља, а такође и остали еловенски учитељи, као и учитељи непријатељских држава.

Кад није пропала финансиски Бугарска која има 8600 училаеља, давши пм почетне плате 1800 динара: жадб није пропала Норвешка, која је дала своме учитељу почетну 1120, а завршњу 5880 дин. кад није пропаља Датска која је пре две гобине дала својим училаељима почетну 83186, а завршну 5880 динара, коју дански учитељ добива у 20. години службе, — опда неће пропасти ни богата Србија, ако бар попут тамо (њој равниг оржава) награда поштено своје учлитеље, давши им, вао то рекосмо, почетни) 1900 а завршну 4500 динара. :

Кад су и културне државе наградиле своје учитеље, који не морају радити на култури свога народа, опда је код нас неодложна потреба, јер наши учитељи морају и ван школеког прага радити на култури сеоскога народа. Узгред да напоменемо да је и сиромашна Црна Гора боље наградила своје учитеље и боље издржава народне школе.

Уз подизање учитељскога положаја платом, мора да дође и подизање угледа по правном положају према правима осталих чиновпика (еличних по