Učitelj

~

БЕЛЕШКЕ 541

професији), а по је да ни учипељ мора бити пензионисан, ако буде ивзабрат за народног посланика.

Кад се већ и сам Устав није сетио учитеља т.ј. оних људи, који су ган извојевали, онда правда налаже да се то исправи бар овим специјалним законом, кад је то по правним појмовима са свим могуће, а то је и Учитељска Скупштина (у овој години) тражила својом резолуцијом.

111. Надзор над школама. — Сваки је надзор (у неколико) и једна врста, неповерења према оним људима над којима се врши. То су од прилике казали и професори у њиховој резолуцији против гимназиског надзора. И над уситељским радом није потребан никакав надзор, пошто резултат рада српских учитеља (за последњих 30 година) даје довољно гаранције за будућност, али наши учитељи (ради брже администрације) и сами траже неки згодан (према нашим политичким приликама) надзор, који неби крњио аутономију њиховога елободног мишљења и делања на просвећивању народном, јер учитељи желе да пред просветно-културном историјом наше уже отаџбине сами одговарају за успехеи неуспехе на просвећивању масе нашега сеоскога народа, а ту им корисну амбицију (или тај њихов идеал) треба потпомоћи и дати им онакве надзорнике, какве ови сами желе.

Ми, народни посланици, налазимо. да неби било ни лепо ни поштено увести професорски надзор над учитељима, који би коштао 1.000.000 динара, а не бацити тај 1.000.000 динара на побољшање учитељских плата. То би значило да наши учипељи гладни раде, а бирократија (надзорници) ба се возају на фијакерима и да бичем терају училаеље на посао.

Кад модшсе од попа бшапи окружени ч срески старешина поповима; кад модесе од срескиг писара била спарешина тисарима — катпедан —; кад мошжсе од поштара били старешина пошларима:; жад мооже од торевника порезницима; кад моджсе од професора професорима а,д. — онда зашлпо да од стручниг учитеља не можсе бити стручним рчшпељима, жао шлао је био ч овај последњи школски надзор.

Ми смо мишљења да се овај последњи школски надзор врати законом и да се тај посао повери учитељима с тим, да учитељи сваког просветног округа бирају сами надзорника, кога би министар само утврдио; јер такав јевтин надвор од учитеља пружа држави више могућности да поштено плалањ своје училаеље.

Не дати учшаељима тај надзор, тај једини аватамам у тпој сларуци» значи ићи опаворено противу угледа целога реда учалпељског, а убијали некоме углед и одузималти му све почасти у друштву и иначе, тао значи убијати у њему и последњи атом полариошивзма. Кад данас п учитељи просвећене Немачке трасе надзор од учитаеља, онда предусиларимо Немце бар у том погледу.

ТУ. Учитељска служба у цркви. — Учитељ мора да ради шест дана недељно у ниској и загушљивој учионици, где смрди и распада се органсиа материја од мокрих и пресних опанака сеоске деце, како школска прашина и све остало утиче на учитељско здравље, то је већ познато и нама и нашим лекарима, који врло често дају учитељима поштеде од рада.

И, када учитељ шест дана мора предавати ђацима „живим говором“, предајући ђацима и повећи број песама црквених и световних, онда је право и