Učitelj

Џ

БЕЛЕШКЕ 545

Председник је свакога меснога школеког одбора управитељ школе; Он ће водити и записник седница, који ће чувати у школској архиви.

Рачуне ће школске прегледати окружна рачунска контрола, а надзорник ће школски такође прегледати при сваком обиласку школе преко године.

Окружна је благајна дужна дати свакој школи по Џа њенога буџета на крају сваког месеца.

Варошки општински благајници дужни су такође дати школи свакога, месеца по Маг њенога буџета; а у противном платиће дванајестину као казну, која се у року од 10 дана има извршити од стране пореских органа дотичнога среза, а по сласлушању дотичнога благајника.

Чл. УЛ. Нов чл. 12-ги да гласи:

Школски надзорник вршиће административне и инструктивне пословеу делокругу, како му одредбе овога закона наређују.

Надзорник може бити сваки стални учитељ (са положеним испитом зрелости у Учитељској Школи, који буде изабрат од стране учитеља-ца дотичног просветног округа.

Сваки учитељ-ца мора да гласа, а гласање је тајно, картицама, које ће после избројати 10 лица, које пре гласања избере збор учитеља-ца дотичног округа.

Надзорника бира збор на пет година. Ако другог избора не буде изабрат, онда се враћа у своје место службовања без конкурса.

Школеки надзорник има плату, права и положај учитеља основних школа, а станарину добива из окружног школског приреза.

На име попутнине добива 1000 дин. на годину.

Чл. Х. У члану '8-ем укида се последња алинеја, а нова да гласи:

Изабратог школског надзорника (по чл. 72-0м) утврђује Министар просвете и црквених послова.

Чл. ХГ Нов чл. 86-ти да гласи:

Никакве нове дужности не може Министар прописати расписима учитељима, осим предвиђених овим законом.

Учитељима је допуштено, да могу, ван школских часова, отправљати сваки частан посао.

Чл. ХИ. Закон овај ступа у живот + јануара 1912 године, а одредбе зак. о нар. шк. и одредбе других закона, у колико би се косиле са овим изменама, и допунама, престају важити.

18. "Нов 1910“ год:

у Београду ј Милош Милојевић

Б Милан Марковић - Јован Стојковић

народни посланици. х

Личне вести. — Краљевим указом постављени су г. Павле Љотић управитељ. муш. учит. школе у Алексинцу за управитеља Неготинске учитељске школе а г. Јова Јовановић проф. м. учит. школе у Јагодини за професора и заступника управитеља учит. школе у Алексинцу.

+ Светислав Симић. — 22. фебруара ове године умро је у Лозани у Швајцарској после дужег боловања Светислав От. Симић српски посланик у Софији.

-

Учитељ 85