Učitelj

546 У ЧИТЕЈБ

Пок. Симић је био по струци професор али је од 1904 год. прешао у дипломатеку струку у којој је стекао глас врло спремног дипломате и одличног познаваоца политичких прилика на Балкану,

Док је био као наставник средњошколски важио је као одличан наставник и добар педагог. Био је добар пријатељ учитељски и сталан сарадник „Учитеља“ У овом часопису изашле су многе корисне и лепе педагошке ствари из пера пок. Симића са потписом а и без потписа а често и са потписом — слав, учитељ.

Бог да му душу прости и вечан му помен међу учитељима које је он волео и ценио више од многих које су учитељи издигли на својим леђима и докотурали на највеће положаје и данас неће за њих ни да чују.

х

За Учитељски Дом. Од 1. јула прошле године Учитељско Удружење је прикупиле за Учитељски Дом око 16.000 динара. На први мах изгледа да је ово велика цифра и да је велики успех — нашег Удружења и његових чланова. Али није тако. 16.000 динира у обичним приликама била би знатна сума и велеки успех али у овим приликама у којима се налази наше Удружење сад, са гледишта наших потреба за зидање Дома, ово је мала сума. Учитељство наше није се загрејало за ову ствар онолико колико се од њега могло очекивати; оно се није одазвало онако како треба да се одазове за своју ствар. Учитељетво наше залагало је се за „Друштво Св. Саве, Књижевну Задругу, и Дом сиротне и напуштене деце и Народну Одбрану и Црвени Крст и многе друге хумане и просветне установе — с пуним правом и са обавезном дужношћу требало је да се заложи и за Дом свој и за децу своју.

Нека је хвала и част свима друговима, који су схватили своју дужност и као чланови Удружења и као родитељи и као васпитачи, а њих је приличан број који су и скупљали прилоге и помагали растурање дружинских листова, и приређивали забаве те су допринели да се ово што је забележено прилога скупи, али нека је ово у исто време и пошсшрек свима друговима који још нису ништа урадили, у овом погледу, да се угледају на остале своје другове: и приону на овај посао свом снагом и не допусте да изађемо постидна обрава у започетом делу! На посао другови!

+

Планови за сеоске школске зграде. -— На прошлоголдишњи стечај за израду планова за четвороучионичне и двоучионичне школске зграде са учитељским становима стигло је Министарству просвете до одређеног рока 20 пројеката. Ових дана оцењивачки суд, који састављају Драгутин Ђорђевић, професор университета, Драгутин Маслаћ, архитекта министарства грађевина и д-р Душан Рајичић, референат за основну наставу, свршио је свој посао и поднео извештај министру просвете. На основи тога извештаја министар је одлучио, да се од пријављени пројеката награде: Првом наградом од 300 дин. рад Владимира Поповића. архитекте; другом наградом од 250 динара рад Веселина, Трипковића, архитекте, и трећом наградом од 150 динара рад Владимира Поповића, архитекте; а од пријављених пројеката за школске зграде са две учионице, да се награде: првом наградом од 250 динара рад Веселина Трипковића,

! Која су то наши другови може се видетп из записника рада Гл. Одбора, и прилога спискова скупљача.