Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 555

у 6 часова и 20 минута у вече. У Пешти смо преноћили а сутра дан 14. августа остали смо у њој да је разгледамо. Истога дана у 8 часа по подне продужисмо пут и увече око 10 и по часова

стигосмо у Београд. Мих. М. Стевановић,

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ.

РАД ОБЛАСНИХ УЧИТЕЉСКИХ ДРУШТАВА У СРБИЈИ.

Као орган Учитељ. Удружења у Краљевини Србији, „Учитељ“ ће, под горњим насловом, редовно доносити извештаје о раду наших обласних учитељских друштава. На тај начин ће наше удружено учитељство бити обавештено не само о раду Управеу Београду него и о раду друге своје браће у нашој отаџбини. Држимо, да ће ово. у исто време бити подстицање на рад за оне наше другове, који до сада не послаше извештаје о раду у овој години.

Молимо све управе обласних друштава, да према правилима Удружења, и даље шаљу Главном Одбору извештаје о свом раду, а ми ћемо их, бар у изводу, на овом месту редовно објављивати.

1. Београдско Учитељско Друшлаво имало је до сад три своја састанка. На првом састанку изабрана је нова управа, и: то: за председника. Дим. Соколовић, за потпредседника Срећко Стевановић, за благајника Милан Аранђеловић, за. деловођу Дим. Глигорић; за чланове: Даринка Чабрићка, Љубица Бошковићка. На другом и трећем састанку раеправљано је питање о непрекидности паставе у основним школама, поводом расправе Мих. М. Станојевића, коју је о томе на збору читао.

2. Пожаревачко Учшпељско Друшливо. Друштвену управу чине: председник Светозар Милошевић. потпредседник Миладин Цвијовић, деловођа Драгољуб Атанацковић; чланови одбора: Милан Тадић, Васа Крагуљевић, Павле Николић, Филипа Стојановићка и Јелена Мићићка.

До сада немамо никаква извештаја о раду овог друштва у овој години. дашто #

8. Јадранско Учштељско Друшливо држало је свој први редовни скуп 3. септембра 1910. године на коме је изабрана управа, у којој су: председник Владимир Т. Симић, учитељ из Брасине, потпредседник Милан Л. Митровић из Грнчара, деловођа Павле Јелесић из Чокешине и благајник Божидар Д. Радуловић из Лознице. У Надзорни Одбор су три члана. Даље извештаје о раду овога друштва немамо, сем тога да је приредило једну забаву у корист Учитељског Дома.