Učitelj

556 У ЧИТЕЉ

4. Ресавско Учишељско Друшливо држало је прв“ састанак 3. октобра; у управи су: председник Новак Тоскић из Свилајнца, потпредседник Жарко Зечевић из Војске, деловођа Босиљка Димитријевићева из Свилајнца, благајник Ђура Димитријевић из Бобова, чланови: Милан Ненадовић из Грабовца, Мата Николић из Дубља и Пера Живковић из Свилајнца. Очекујемо даље извештаје о раду.

5. Алексиначко Учитељско Друшлтво. — Учитељи из Алексинца и срезова злексиначког и моравског, на своме збору од 10. октобра 1910. г. обновили су ово друштво, изабравши у управу: за, председника Драгутина М. Цонића из СОуботинца, потпредседнике Милана Миловановића из Прћиловице и Коста Николић из Алексинца, благајник и деловођа Марко С. Марковић из Алексинца; чланови: Јулијана Бл. Илићка, Милорад Павловић, Милан Станковић и Милева Тодоровићева.

Овај збор је тада имао 18 редовних чланова и два помагача. г. г. Павла ЈЉотића управника Учитељске Школе и Недељка Гиздавића професора исте школе. Решено на овом шрвом збору да се састанци држе сваког месеца; да ли је друштво остало доследно овоме своме решењу — не знамо.

6. Космајско Училпељско Друшлаво. — Зборно место и централа. је Сопот. Председник је Дим. Михајловић из Ропочева, потпредседник Драгољуб Буквић из Влашког Поља, благајник Дим. Ђорђевић из Сопота. деловођа Радисав Љубисављевић из Неменикућа; чланови: Милан Глигоријевић, Јелена Давидовићева; Надзорни Одбор: Милан Максимовић, Лука Рајковић и Анка Каћанскова. Први састанак је држан 1. новембра 1910. године.

Почетком јануара ове године ово друштво је упутило Главном Одбору Учитељског Удружења одлуку о реформи основне наставе, у којој се ова реформа енергично захтева и изјављује увтрење, да се ова реформа не сме изводити без учешћа народних учитеља.

Ово друштво мисли да су ово битне измене, које треба унети у нови закон о народним школама:

а.) да почетна плата учитељска, имајући у виду данашње економске прилике и скупоћу животних намирница, буде сразмерна школовању учитеља, корисности његова рада на општем народном добру као и тежини самога посла;

6.) да издожавање народних школа пређе на државу ;

в.) наставни програм удесити према савременим потребама и ступњу дечјег развитка;

г.) учитеља ослободити певања у цркви. ·

На крају ове одлуке управа овога друштва тражи, да Глав. Одбор буде енергичан у заступању реформе и бољитка школе и учитеља, завршујући да „Учитељство Краљевине Србије треба, једном да зна: ко му је пријатељ на делу, а не само на речима.“

7. Беличко Учишељско Друшицво. — До сада ово друштво наје припадало савезу учитељских друштава, али на својој то-