Učitelj

РЕЗОЛУЦИЈА 419

мање за испите и довршење студија прва и главна, скоро неписмена лица из Вечерње Свето-Савске Школе, па чак и свршене ученице Женске Раденичке Школе!

Управа Учитељског Удружење са жаљењем констатује, да се на меродавном месту довољно не увиђа неодложна потреба темељног преуређења народних школа, већ се ради само на „измени и допуни“ 2—8 одредбе у садашњем закону. Управи Учитељског Удружења јако је жао, што не може обавестити своје чланове и остале учитеље, које су то измене законске, јер није била срећна да их добије на надлежном месту, нити је могла успети да лично Господину Министру Просвете представи данашње стање народне наставе, и да образложи потребне реформе, које је Учитељска Скупштина, у познатим својим резолуцијама, предложила.

Управа Учитељског Удружења, као представник целокупног удруженог учитељства, позвана својим правилима да се брине о народној просвети, овим путем јавно и отворено истиче неодложну и темељну реформу народне наставе и поправку материјалног учитељског стања, и позива све родољубе и интелигентне синове Србије, којима је културни напредак отаџбине мио и драг, да свима законитим путовима и средствима пораде за ову реформу.

Управа Учитељског Удружења овим путем извештава своје чланове и остале учитеље у Краљевини Србији, да, поред редовних послова, Главни одбор израђује, на основи досадањих резолуција Учитељских Скупштина, формални пројекат закона о народним школама. Кад с овим пројектом буде готов, послаће га свима учитељским друштвима да о њему даду своје мишљење.

Из седнице Управе Учитељског Удружења од 22. јануара 1911. год. Бр. 82, у Београду.

245