Učitelj

144. УЧИТЕЉ

данашњем и онда би и програм изашао претрпан и опширан као што је и овај данашњи програм основан на старом закону. Уђимо за час у једну краћу анализу у данашњи програм тих основа природних наука и јестаственице, или како ми то краће зовемо: Познавање природе. Шта ту свега нема за Ш и ЈУ разр. основне школе |... По годишњим временима подељен је известан материјал, који се у неким партијама тако изједначује, да наставник у неподељеној школи више пута не може тачно да зна шта беше за Ш а шта за ТУ разред. Осем тога има ту и таквих ствари, које су потпуно познате деци, и само се налазе у програму ради збрке, а деца о таквим стварима упозната и раније у вези с неким другим предметом или им је то знање из обичног свакидашњег живота. За тим има таквих партија које апсолутно нису за ученике Ш и ТУ р., већ за ученике М и Мр. а ми те разреде по несрећи — немамо. Па ту није материјал само из једне природне групе; ту су сви предмети као Ботаника, Зоологија, Физика, Хемија, Познавање Човека и Хигијена.

Познато је наставницима да природне науке по својој важности стоје у првом реду; али тако исто, познато је, како се по правилу врше предавања из природних наука. Нигде се више не тражи природа и очигледност него у методици овог предмета. Свега тога не може бити у потребној мери у школама са четворогодишњим основним школовањем и са данашњим уређењем наших школа. Осем тога у данашњем програму, као што горе напоменусмо, поред велике утрпаности има и одвише материјала, који је према духовном развитку ученика (Ши ЈУ р. неподесан и за то га они не могу ни појмити како треба. Не само у овом предмету него у свима, има ствари, где се ми много варамо и рђаво адресирамо, и тек кад нам деца по неки пут у својим одговорима понешто онако њиховски бубну, а ми тек онда се сетимо и дођемо себи, да су то још деца, да нису могла схватити, и да се ми грдно варамо у њиховој уобразиљи и апстракцији.

За то ми остајемо у тврдом уверењу, да докле основно школовање код нас траје четири године, у којима већином због разних неприлика пропадне много радног времена, основна школа неће моћи савлађивати садањи програм ни из једног предмета како. треба. За то је потребно да се сав материјал из природних наука потпуно изостави из Ш и ТУ р., па премести у М и Мр. кад се буду отворили. Све време које се добије изостављањем овиг предмеша, тосветллам јачој одраби народне историје, језика рачуна

Наши ученици овим не би ништа изгубили; они и опет не би остали без многих знања из познавања природе, која тако рећи,

# Ово би било погрешно. Познавање природе данас у оси. школи не обрађује се рационално с тога пада на учитеље н ученике као неки терет али кад би се предавања из тог предмета системски изводила и по захтевима методике било би не само велике практичне и интелектуалне користи од њега него би био мн један од најзанимљивих предмета. До душе програм је доста велики али не мора. се он сав прелазити већ оно што је најважније. Уредн.