Učitelj

0 НАСТАВНОМ ПРОГРАМУ 145

сваки дан чују приликом разних причања и објашњавања у другим предметима, а нарочито у чланцима из Читанака. (А много се што-шта и види у самој природи сваки час). Они ће опет исто толико знати и појмити како се врши оплођавање, као и сада што

знају кад уче: падне прашак из прашника на тучак, па ће бити ПЛОД, и Тт. Д.

Исто тако треба из данашње четвороразредне основне школе — из Ши ТУ р. са свим изоставити и тако зване пољопривредне поуке. И оне нам одузимају по неколико часова времена, које би ми могли посветити или песменом саставу, или читању неке песме, или лепом писању или гимнастици. Пољска привреда се не учи у школи у четири зида. То је · редмет где се све изучава на практици. За то програм из овог предмета, како се сада обрађује, треба са свим изоставити, а ми тврдо верујемо да нема тога наставника у Србији, који би имао уређену школску башту, па не би у њу водио ученике да посматрају рад. То је главно и тим би се нешто постигло. У осталом ваљда ће се једном и код нас увидети, да је велика заблуда да се све тражи од основне школе и то четвороразредне. Све па и пољска привреда. А шта ће да раде срески и окружни економи; зашто ће нам пољопривредне станице, раседници, разни пољопривредни курсови, ратарске школе и т. Д. кад се све тражи од основне школе.

Кад смо овако прегледали садашњи наставни програм из главнијих предмета, треба да бацимо један поглед и на вештите: Ми њих рачунамо у споредности, међу тим, вештине по својој важности захтевају озбиљну пажњу. Као што знате, гимнастиком се развија и снажи тело, а кад је снажно и здраво тело биће и душа здрава. Другим вештинама утиче се на вежбање руке, развијање чула вида, развијање слуха гласа. Утиче се васпитно на душу и облагорођавање срца и т.д. За то треба пазити да се утрпаношћу у програму не одузима наставницима могућност да се озбиљно посвете обради ових предмета Нема тога наставника који данас не појима, да Србији треба спремати здрав и снажан подмладак и да за то треба још из раног детињства пазити да се тај подмладак развија физички, и да је за то неопходно. потребно у основној школи изводити телесно вежбање и гимнастику.

Разуме се треба и за то створити времена. То исто вреди и за друге вештине.

Завршујући преглед данашњег наставног програма изводимо из свега као резултат закључак: да је садашњи наставни програм неподесан за рад у четвороразредној основној школи из ових разлога:

У њему је огромна наставна грађа, која би се могла рас» поредилам на шест и виле школскит година.

У њему нема јасноста, и преглед "оси. Градиво је неправилно распоређено према дужовном, развилку ученика

Учитељ 48