Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ С

9. Прочитано је и примљено к знању писмо Пиротског Учитељског Збора којим јавља о свом раду и избору нове управе.

10. Прочитан је и примљен к знању извештај „Азбуковачког Учитељског Удружења“ о избору нове управе.

11. Прочитан је и примљен к знању извештај Рамског Учитељског Збора о избору нове управе.

12. Благајник извештава да је уредништво „Дневног Листа“ поднело благајни рачун којим тражи да му се исплати 56 дин. за штампање имена прилагача за Учитељски Дом.

Главни Одбор одобрава да се из благајне исплати ова сума.

13. Благајник реферише Главном Одбору о прилозима за Учитељ. Дом, које је благајна примила од !. до 12. ов. мес.

Овим је седница закључена.

Секретар, - Председник Главног Одбора, „Жив. Јовановић. Урош Благојевић.

ЗАПИСНИК (Х, Х, Х!, ХП, ХШ и ХМ СЕДНИЦЕ Управе Учитељ. Удружења. држане 14, 15, 16, 17, 18 и 19. марта 1911. год.

Били су: Урош Благојевић, Мих. Стевановић, Савка Радичевић, Милева Антоновићева, Мара Кокановићева, Василија П. Стојановићева, Ник. Соколовић, Ђ. Којић, Мих. Станојевић, Стеван У. Ђорђевић, П. Ђурић, Крста Јонић, Дим. Пауновић, Мих. Милошевић, Мих. Сретеновић, Милија Луковић, Илија Радосављевић, Стеван Зарић, Васа Симић, Љубиша Марковић, Гвозден Јовановић, Јован Вуксановић, Живко Јовановић и Милутин Радоњић.

Председник Главног Одбора извештава, на првој седници, Управу да је Главни Одбор израдио целокупан пројекат закона о народним школама, и како је овај предмет по народне школе и учитеље врло важан, којим би учитељство у законској форми ставило своје захтеве, он га износи пред Управу удружења да га и она претресе и по своме нахођењу уреди.

Управа је на ових шест седница дискутовала о израђеном пројекту и у начелу иу појединостима његовим, па пошто је учинила доста измена и допуна у овом пројекту, решила је да се овако измењени и допуњени пројекат понова оштампа и то у 500 примерака, од којих ће се сваком учитељском збору послати по 10—15 примерака, те да и зборови даду о њему своје мишљење.

9. На последњој седници известио је Мих. Милошевић Управу, да је Управа Фонда сиромашних ђака основ. школе код Саборне Цркве уписала свог дугогодишњег председника пок. Перу И. Јовановића бив. тргов., за члана добротвора Учитељ. Дома са улогом од 200 дин.

Управа удружења је захвалила Управи Фонда сир. ђака а пок. Пери пожелела рајско насеље.